Engineering Chemistry Questions and Answers – Liquified Petroleum Gas (LPG)

«
»

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Liquified Petroleum Gas (LPG)”.

1. At normal ambient temperature and atmospheric pressure, in which form LPG is obtained?
a) Solid
b) Gaseous
c) Liquid
d) Solid-liquid
View Answer

Answer: b
Explanation: LPG is a certain mixture of light hydrocarbons derived from petroleum. At normal temperature and pressure it is in gaseous state and later on it is condensed to the liquid state by the application of moderate pressure.
advertisement

2. Under which compound name does the liquid petroleum gas (LPG) are sold?
a) Urea
b) Ethylene
c) Benzoyl peroxide
d) Butane
View Answer

Answer: d
Explanation: Propane and butane are present in the largest amounts in LPG. Small quantities of ethane, pentane, ethylene and pentene are also present. Under trade names it is represented as HP, Bharat gas and Indian gas in India.

3. By which process only saturated hydrocarbons are obtained in LPG?
a) Straight distillation
b) Thermal Cracking
c) Hydrocracking
d) Reforming
View Answer

Answer: a
Explanation: The LPG obtained from heavier hydrocarbons by straight distillation process only contains saturated hydrocarbons, where as the LPG obtained from Thermal cracking or hydrocracking contains both saturated and unsaturated hydrocarbons.

4. Which type of LPG is mostly produced in Indian refineries?
a) Grade A
b) Grade B
c) Grade C
d) Grade D
View Answer

Answer: b
Explanation: According to the Bureau of Indian Standards, grade B contains a mixture of butane and propane. This type of LPG are supplied for domestic uses.

5. According to the Bureau of Indian Standards which type of LPG only contains butane in them?
a) Grade A
b) Grade B
c) Grade C
d) Grade D
View Answer

Answer: a
Explanation: Grade A consist predominantly of butanes, butylene or mixture of butanes and butylene’s. This type of LPG are most suitable for use due to their moderate rate of combustion.
advertisement

6. In which regions does the LPG containing propane are found?
a) Hotter region
b) Monsoon region
c) Colder region
d) Terrestrial region
View Answer

Answer: c
Explanation: LPG containing propane is found in the colder region due to less temperature and pressure conditions. These are found towards the north pole of the earth.

7. Liquid petroleum gas (LPG) is corrosive to steel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The sulphur and phosphorous content in LPG are very low due to which these are non-corrosive to steel. This type of fuel is used in industries having large steel supplies.

8. What happens when LPG is inhaled in large concentrations?
a) It kills a person
b) It increases a person’s eye sight
c) It does not have any effect on person’s health
d) It causes a little anaesthesia
View Answer

Answer: d
Explanation: Butane and propane are present in large amount are LPG. If inhaled in large quantities, it becomes anaesthetic which can cause a person to fall after some time.

9. What is the odour of Liquid Petroleum Gas (LPG)?
a) It is odourless
b) Fruity smell
c) Undesirable odour
d) Alcoholic smell
View Answer

Answer: a
Explanation: LPG does not have a characteristic odour. Highly odorous compounds such as ethyl and propyl merchants are deliberately mixed so as to help in the detection of any accidental leakage.
advertisement

10. In which type of industries LPG is used as a fuel?
a) Steel industries
b) Plastic Industries
c) In the production of olefins
d) In the production of coal gas
View Answer

Answer: c
Explanation: LPG is used as a feedstock for the manufacturing of olefins by the process of pyrolysis. It is also used as a domestic fuel for internal combustion engines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn