Engineering Chemistry Questions and Answers – Catalysis Reactions

«
»

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Catalysis Reactions”.

1. The following reaction is an example of _____________
2SO2 + O2 ⟶ 2SO3
a) Homogeneous catalysis
b) Heterogeneous catalysis
c) Mixed catalysis
d) Demoivre catalysis
View Answer

Answer: a
Explanation: We can see from the problem that all the individual species are in gaseous form. Since all the species are in the same phase, the reaction is an example of homogeneous reaction.
advertisement

2. The following reaction is an example of _________
N2 + 3H2 ⟶ 2NH3
a) Homogeneous catalysis
b) Heterogeneous catalysis
c) Mixed catalysis
d) Demoivre catalysis
View Answer

Answer: b
Explanation: Since we can see from the reaction that ammonia which is formed at the right hand side is solid in phase and the other reactants are gaseous, the individual species are of different phases and hence it is an example of heterogeneous reaction.

3. The following reaction is an example of __________________
Na + Cl ⟶ NaCl
a) Homogeneous catalysis
b) Heterogeneous catalysis
c) Mixed catalysis
d) Demoivre catalysis
View Answer

Answer: c
Explanation: We can see from the above reaction that the sodium and chlorine atoms combine together to give a colourless solution that is the ions in this process and hence this reaction is an example of a mixed reaction.

4. The following reaction is an example of __________________
Sodium sulphite + oxygen ⟶ sodium sulphate
a) Homogeneous catalysis
b) Heterogeneous catalysis
c) Mixed catalysis
d) Demoivre catalysis
View Answer

Answer: d
Explanation: We can see from the above reaction that the same component has transformed itself with more number of one types of atom (here it is oxygen). Thus this reaction is an example of Demoivre catalysis.

5. Which theory relatively suits or heterogeneous catalysis?
a) Intermediate
b) Absorption
c) Nucleate
d) Paratoid
View Answer

Answer: b
Explanation: Since in a heterogeneous compound, more than one molecule is involved, the main component splits itself into sub parts before disintegration. This theory is called as absorption theory.
advertisement

6. Which theory best suits for homogeneous catalysis?
a) Intermediate
b) Absorption
c) Nucleate
d) Paratoid
View Answer

Answer: a
Explanation: Since in a homogeneous compound, only single atom is present, it will form either an intermediate carbocation or cabanion. This theory is called the intermediate theory.

7. Which theory best suits for mixed catalysis?
a) Intermediate
b) Absorption
c) Nucleate
d) Paratoid
View Answer

Answer: c
Explanation: In the case of mixed catalysis, individual ion species are involved and they will form ionic solutions with solvents, and this reaction is called nucleate reaction.

8. Which theory best suits for Demoivre catalysis?
a) Intermediate
b) Absorption
c) Nucleate
d) Paratoid
View Answer

Answer: d
Explanation: Since in Demoivre catalysis, the same component is converted into a form having a higher amount of specific molecule, such reaction holds good for paratoid theory.

9. Calculate the amount of intermediate formed from the following data.
Initial amount=10
Final amount=20
a) 2
b) 5
c) 10
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that the amount of intermediate formed is nothing but the difference in the initial and final amount of the compound used. Hence here it is 20-10=10.
advertisement

10. Calculate the amount of intermediate formed from the following data.
Initial amount=100
Final amount=900
a) 200
b) 800
c) 100
d) 1000
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that the amount of intermediate formed is nothing but the difference in the initial and final amount of the compound used. Hence here it is 900-100=800.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn