Engineering Chemistry Questions and Answers – Solid Fuels – 2

«
»

This set of Engineering Chemistry written test Questions & Answers focuses on “Solid Fuels – 2”.

1. In which area/city of India highest lignite deposits are present?
a) Travancore
b) Rajasthan
c) Neyveli
d) Malabar coast
View Answer

Answer: c
Explanation: The deposits of lignite in Neyveli are estimated to be about 200 million tonnes. The Neyveli project is under the Lignite Corporation of India which produces millions of tonnes of lignite in India.
advertisement

2. Which of the following lignite is black in colour?
a) Earthy coal
b) Laminated coal
c) Wood coal
d) Australian Morewell coal
View Answer

Answer: b
Explanation: Schist is a type of laminated lignite coal which when extracted is of black colour rather than brown. The Australian morewell coal is brown in colour and is found in the hazelwood power station in Victoria, Australia.

3. Which product is obtained after the distillation of bituminous coal?
a) Coal tar
b) Coke
c) Charcoal
d) Coal gas
View Answer

Answer: a
Explanation: Bituminous coal burns with a smoky yellow flame which on distillation gives coal tar which is bituminous in nature. Charcoal is produced by the destructive distillation of wood and coke is formed by the carbonisation of peat under certain conditions of temperature and pressure.

4. What amount of carbon is present in sub-bituminous coal in percentile?
a) 60-75%
b) 85-90%
c) 90-93%
d) 75-83%
View Answer

Answer: d
Explanation: These coal are harder than lignite, they are black in colour and possess a dull waxy lustre. The bituminous coal contains 78-90% of carbon in them where as the semi-bituminous coal contains 90-93 % of carbon.

5. Which of the following coal is used widely in the world?
a) Peat
b) Lignite
c) Bituminous
d) Anthracite
View Answer

Answer: c
Explanation: The largest deposits are of bituminous coal in the earth, its extraction is easier than that of anthracite coal and it does have a moderate ignition temperature. Lignite deposits are also present in large quantities but its ignition temperature is low and that of peat in extremely low.
advertisement

6. Which of the following forms a group between bituminous coal and anthracite?
a) Semi-bituminous coal
b) Sub-bituminous coal
c) Semi-anthracite coal
d) Anthracite coal
View Answer

Answer: a
Explanation: Semi-bituminous have both the characteristics of bituminous coal and anthracite, their carbon content is around 90-93%. The sub-bituminous coal forms a group between lignite and bituminous coal and contains 75-83 % carbon in them.

7. Which of the following areas of bituminous coal have high volatile matter?
a) Gondwana
b) Neyveli
c) Nilgiri hills
d) Raniganj
View Answer

Answer: d
Explanation: The Raniganj coal mines have a total coal reserve of 49.17 billion tonnes which are spread across West Bengal and Jharkhand. It was established in 1975. The Neyveli coal field contains lignite in high quantities and Gondwana coal fields also contain bituminous coal. The Nilgiri Hills have deposits of peat in them.

8. Anthracite coal have a conchoidal fracture.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Conchoidal fracture represents the way in which a brittle material break with making ripples. Anthracite coal forms a layer due to this fracture. This type of fractures are not formed in other types of coals which include peat, lignite and bituminous coal respectively.

9. Which colour flame does anthracite produces?
a) Yellow
b) Blue
c) Black
d) Colourless
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to the low percentage of volatile matter present in anthracite, it produces a very little flame which is blue in colour and is non-smoky. The bituminous coal produces a yellow smoky flame.
advertisement

10. Why does anthracite is used in drying mal and hops?
a) Due to its high calorific value
b) Due to its low volatile matter
c) Due to low arsenic content present in it
d) Due to high carbon content present in it
View Answer

Answer: c
Explanation: Anthracite contains less than 1 % of arsenic due to which it does not affect on the properties of mal and hops during their drying. Due to this reason we do not use semi-bituminous coal for drying mal and hops.

11. Which of the following anthracite coal is used in steel making?
a) High grade
b) Standard grade
c) Ultra high grade
d) Semi high grade
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to the presence of high carbon content in high grade anthracite, it is used for making steel. Standard grade anthracite is used as domestic fuel in industrial power generation. Ultra high grade anthracite coal are also known as smokeless coal.

12. Which area of India consists of high anthracite content?
a) Madhya Pradesh
b) Neyveli
c) Nilgiri
d) Darjeeling
View Answer

Answer: d
Explanation: The Dalingkot coal fields near the foothills of Darjeeling are rich in anthracite deposits. In Madhya Pradesh bituminous deposits are present, which are part of Singrauli coal fields.

13. Why is the calorific value of anthracite less than that of semi-bituminous coal?
a) Due to high carbon content in it
b) Due to decrease in hydrogen content
c) Due to decrease in nitrogen content
d) Due to decrease in the content of volatile matter
View Answer

Answer: b
Explanation: Calorific value is directly proportional to the percentile of hydrogen and it does not depend on the percentile of nitrogen. The volatile matter also does not affect the calorific value as they are not obtained after complete combustion.
advertisement

14. Semi-bituminous coal are harder than anthracite coal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Anthracite are the highest grade of coal which consists of 93-98 % carbon is the hardest of all the coal. It has low volatile content. Semi-bituminous coal are softer than anthracite but harder than bituminous coal.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all written questions on Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn