Embedded Systems Questions and Answers – Characteristics of Windows NT

«
»

This set of Embedded Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Characteristics of Windows NT”.

1. Which filesystem is used in the Windows 95?
a) FAT
b) HPFS
c) VFAT
d) NTFS
View Answer

Answer: c
Explanation: The VFAT is used in the Windows 95 and it also supports long file names.

advertisement

2. What does HPFS stand for?
a) high performance file system
b) high periodic file system
c) high peripheral file system
d) horse power file system
View Answer

Answer: a
Explanation: The high performance file system is an alternative file system which possess 254 characters. It is used by the OS/2 and also writes caching to disk technique that stores data temporarily and write it to the disk.

3. Which filing system is used by the Windows NT?
a) FAT
b) VFAT
c) HPFS
d) NTFS
View Answer

Answer: d
Explanation: The NT filing system or NTFS is used by the Windows NT, that is its own filing system which conforms to various security operations and allows system administrators to restrict access to files.

4. Which filesystem is used by the OS/2?
a) FAT
b) VFAT
c) HPFS
d) NTFS
View Answer

Answer: c
Explanation: The high performance file system is an alternative file system which possess 254 characters. It is used by the OS/2 and also writes caching to disk technique that stores data temporarily and write it to the disk.
advertisement

5. What do HAL stand for?
a) hardware abstraction layer
b) hardware address layer
c) hardware access layer
d) hardware address lead
View Answer

Answer: a
Explanation: The HAL is the hardware abstraction layer. This provides the portability across the multiprocessor and different platforms.

6. Which of the following can provide portability across different processor-based platforms?
a) File system
b) HAL
c) NTFS
d) FAT
View Answer

Answer: b
Explanation: The HAL or hardware abstraction layer is designed to provide portability across the different platform and different multiprocessor or single processor.

7. Which of the following defines the virtual hardware that the kernel uses?
a) HAL
b) NTFS
c) FAT
d) VFAT
View Answer

Answer: a
Explanation: The HAL or hardware abstraction layer defines virtual hardware which the kernel uses when it needs to access the processor or hardware resources.
advertisement

8. Which of the following provides a link between the user processes and threads and the hardware?
a) I/O driver
b) File system
c) Memory
d) LPC
View Answer

Answer: a
Explanation: The I/O driver is also a part of the kernel. These can provide a link between the threads and the processes and the hardware. The Windows NT driver is not compatible with the MS-DOS and Windows 3.1 drivers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Embedded System.

To practice all areas of Embedded System, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn