Embedded Systems Questions and Answers – RS232

«
»

This set of Embedded Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “RS232”.

1. Which of the following can be used for long distance communication?
a) I2C
b) Parallel port
c) SPI
d) RS232
View Answer

Answer: d
Explanation: A slightly different serial port called RS232 is used for long distance communication, otherwise the clock may get skewed. The low voltage signal also affects the long distance communication.
advertisement

2. Which of the following can affect the long distance communication?
a) clock
b) resistor
c) inductor
d) capacitor
View Answer

Answer: a
Explanation: For small distance communication, the clock signal which allows a synchronous transmission of data is more than enough, and the low voltage signal of TTL or CMOS is sufficient for the operation. But for long distance communication, the clock signal may get skewed and the low voltage can be affected by the cable capacitance. So for long distance communication RS232 can be used.

3. Which are the serial ports of the IBM PC?
a) COM1
b) COM4 and COM1
c) COM1 and COM2
d) COM3
View Answer

Answer: c
Explanation: The IBM PC has one or two serial ports called the COM1 and the COM2, which are used for the data transmission between the PC and many other peripheral units like a printer, modem etc.

4. Which of the following can provide hardware handshaking?
a) RS232
b) Parallel port
c) Counter
d) Timer
View Answer

Answer: a
Explanation: In RS232, several lines are used for transmitting and receiving data and these also provide control for the hardware handshaking.

5. Which of the following have an asynchronous data transmission?
a) SPI
b) RS232
c) Parallel port
d) I2C
View Answer

Answer: b
Explanation: The data is transmitted asynchronously in RS232 which enhance long distance communication, whereas SPI, I2C offers short distance communication, and therefore, they are using synchronous data transmission.
advertisement

6. How many areas does the serial interface have?
a) 1
b) 3
c) 2
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: The serial interface is divided into two, physical interface and the electrical interface.

7. The RS232 is also known as
a) UART
b) SPI
c) Physical interface
d) Electrical interface
View Answer

Answer: d
Explanation: The RS232 is also known as the physical interface and it is also known as EIA232.

8. How much voltage does the MC1489 can take?
a) 12V
b) 5V
c) 3.3V
d) 2.2V
View Answer

Answer: b
Explanation: The MC1489 is an interface chip which can take a 5V and generate internally the other voltages which are needed to meet the interface specification.

9. Which of the following is not a serial protocol?
a) SPI
b) I2C
c) Serial port
d) RS232
View Answer

Answer: d
Explanation: The RS232 is a physical interface. It does not follow the serial protocol.
advertisement

10. Which of the following is an ideal interface for LCD controllers?
a) SPI
b) parallel port
c) Serial port
d) M-Bus
View Answer

Answer: d
Explanation: M-Bus or Motorola Bus is an ideal interface for LCD controllers, A/D converters, EEPROMs and many other components which can benefit faster transmission.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Embedded System.

To practice all areas of Embedded System, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn