Embedded Systems Questions and Answers – Buffer Exchange

«
»

This set of Embedded Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Buffer Exchange”.

1. Which of the following allows the multiple tasks to process data simultaneously?
a) single buffer
b) double buffer
c) buffer exchange
d) directional buffer
View Answer

Answer: c
Explanation: The buffer exchange allows the multiple tasks to process simultaneously without having to have control structures to supervise access and it is also used to simplify the control code.
advertisement

2. Which buffering mechanism is common to the SPOX operating system?
a) buffer exchange
b) single buffer
c) linear buffer
d) directional buffer
View Answer

Answer: a
Explanation: The buffer exchange can support the SPOX operating system which is used for the digital signal processors and it is easy to implement.

3. Which buffers exchange the empty buffers for full ones?
a) single buffer
b) buffer exchange
c) directional buffer
d) double buffer
View Answer

Answer: b
Explanation: The buffer exchange can be used for exchanging the empty buffers with the full ones. It will have more than two buffers.

4. Which process takes place when the buffer is empty?
a) read
b) write
c) read and write
d) memory access
View Answer

Answer: a
Explanation: The buffer exchange will contain the data in case of the writing process but the buffer will be emptied in the case of the read cycle.

5. Which process takes place when the buffer contains data?
a) read
b) read and write
c) acknowledge
d) write
View Answer

Answer: d
Explanation: The buffer will be emptied in the case of the readin process and it will contain the data in case of the writing process.
advertisement

6. Which of the following does not need to have a semaphore?
a) double buffer
b) single buffer
c) buffer exchange
d) directional buffer
View Answer

Answer: c
Explanation: There are many advantages over the buffer exchange. One such is that it will not have a semaphore to control any shared memory or buffers.

7. Which buffer can assimilate a large amount of data before processing?
a) single buffer
b) double buffer
c) multiple buffers
d) directional buffer
View Answer

Answer: c
Explanation: The requesting task can use multiple buffers which can assimilate large amounts of data before processing. This can be considered one of the advantages of the buffer exchange.

8. Which can reduce the latency?
a) partial filling
b) complete filling
c) no filling
d) multiple buffers
View Answer

Answer: a
Explanation: The latency is introduced because of the size of the buffer. The partial filling of data can be used to reduce the latency but it requires some additional control signal.

9. Which of the following can indicate when the buffer is full or ready for collection?
a) intra-task communication
b) inter-task communication
c) memory task communication
d) peripheral task communication
View Answer

Answer: b
Explanation: The level of the inter-task communication can indicate the buffer status, that is whether it is full or ready for collection.
advertisement

10. What solution can be done for the inefficiency in the memory usage of small data?
a) same size buffer
b) single buffer
c) variable size buffer
d) directional buffer
View Answer

Answer: c
Explanation: The buffer exchange becomes inefficient while concerning the memory usage for small and the simple data. In order to solve this problem, variable size buffers can be used but this requires a more complex operation to handle the length of the valid data.

11. Which processor has a different segment buffer?
a) 8051
b) 8086
c) ARM
d) MC68HC11
View Answer

Answer: b
Explanation: The 8086 has a segmented architecture where the buffers are having a different segment. In such processors, the device drive is running in the supervisor mode, requesting task in the user mode and so on.

12. Which of the following can combine buffers in a regular and methodical way using pointers?
a) buffer exchange
b) directional buffer
c) linked lists
d) double buffer
View Answer

Answer: c
Explanation: The linked lists are the way of combining buffers in a methodical way and regular method by using the pointers to point the next entry in the list. This can be maintained by adding an entry to the which contains the address of the next buffer.

13. Which entry will have a special value in the linked list?
a) first entry
b) last entry
c) second entry
d) second last entry
View Answer

Answer: b
Explanation: The last entry will have a special value that indicates that the entry is the last one but the first entry uses the pointer entry to locate the position.
advertisement

14. Which entry can use the pointer in the linked list?
a) first entry
b) last entry
c) second entry
d) third entry
View Answer

Answer: a
Explanation: The first entry of the single linked list will use the pointer entry to point the location of the second entry and so on. The last entry will have a special value that indicates that the entry is the last one.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Embedded System.

To practice all areas of Embedded System, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn