Embedded Systems Questions and Answers – Operating Systems

«
»

This set of Embedded Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Operating Systems”.

1. Which of the following provides a buffer between the user and the low-level interfaces to the hardware?
a) operating system
b) kernel
c) software
d) hardware
View Answer

Answer: a
Explanation: The operating system is software which provides a buffer between the low-level interfaces to the hardware within the system and the user.
advertisement

2. Which of the following enables the user to utilise the system efficiently?
a) kernel
b) operating system
c) software
d) hardware
View Answer

Answer: b
Explanation: The operating system is software that enables the users to utilise the system effectively.

3. Which of the following can make the application program hardware independent?
a) software
b) application manager
c) operating system
d) kernel
View Answer

Answer: c
Explanation: The operating system allows the software to be moved from one system to another and therefore, it can make the application program hardware independent.
advertisement
advertisement

4. Which of the following speed up the testing process?
a) kernel
b) software
c) application manager
d) program debugging tools
View Answer

Answer: d
Explanation: The program debugging tools can speed up the testing process which can make the processor faster.

5. Which of the following includes its own I/O routine?
a) hardware
b) kernel
c) operating system
d) application manager
View Answer

Answer: c
Explanation: An operating system is a software which includes its own I/o routine in order to drive the serial ports and the parallel ports.
advertisement

6. Which forms the heart of the operating system?
a) kernel
b) applications
c) hardware
d) operating system
View Answer

Answer: a
Explanation: The kernel is the heart of the operating system. This can control the hardware and can deal with the interrupts, I/O systems, memory etc.

7. Which of the following locates a parameter block by using an address pointer?
a) OS
b) kernel
c) system
d) memory
View Answer

Answer: b
Explanation: The kernel is the heart of the operating system which can control the hardware and can deal with the interrupts, I/O systems, memory etc. It can also locate the parameter block by using an address pointer which is stored in the predetermined address register.

advertisement

8. Which of the following are not dependent on the actual hardware performing the physical task?
a) applications
b) hardware
c) registers
d) parameter block
View Answer

Answer: d
Explanation: The kernel can locate the parameter block by using an address pointer which is stored in the predetermined address register. These parameter blocks are standard throughout the operating system, that is, they are not dependent on the actual hardware performing the physical task.

9. Which of the following bus can easily upgrade the system hardware?
a) control bus
b) data bus
c) VMEbus
d) bus interface unit
View Answer

Answer: c
Explanation: The software can be easily moved from one system to another which is more important for designing embedded systems, especially for those which use an industry standard bus such as VMEbus, in which the system hardware can be expanded or upgraded.
advertisement

10. Which of the following is the first widely used operating system?
a) MS-DOS
b) windows XP
c) android
d) CP/M
View Answer

Answer:d
Explanation: The first widely used operating system is the CP/M which is developed for Intel 8080 and the 8”floppy disk system.

11. Which of the following is an example of a single task operating system?
a) android
b) windows
c) IOS
d) CP/M
View Answer

Answer: d
Explanation: The CP/M is a single task operating system, that is, only one task or an application can be executed at a time.

12. Which of the following becomes a limiting factor while an application program has to be complete?
a) memory
b) peripheral
c) input
d) output
View Answer

Answer: a
Explanation: The application program has to complete and the memory becomes a limiting factor, which can be solved by using program overlays.

13. Which of the following cannot carry implicit information?
a) semaphore
b) message passing
c) threads
d) process
View Answer

Answer: a
Explanation: The kernel in the real-time operating system which deals with the flag but cannot carry implicit information are called semaphores or events.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Embedded System.

To practice all areas of Embedded System, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter