Embedded Systems Questions and Answers – Implementation of DMA

«
»

This set of Embedded Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Implementation of DMA”.

1. Which of the following DMA is used in the IBM PC?
a) Intel 8253
b) Intel 8254
c) Intel 8237
d) Intel 8259
View Answer

Answer: c
Explanation: The Intel 8237 is the DMA used in the IBM PC. 8253, 8254 and 8259 are timers developed by Intel.

advertisement

2. Which of the following have four transfer modes?
a) Intel 8253
b) Intel 8254
c) Intel 8259
d) Intel 8237
View Answer

Answer: d
Explanation: The Intel 8237 have four transfer modes. These are single mode, block transfer mode, demand mode and cascade mode.

3. Identify the additional transfer mode in the Intel 8237?
a) single transfer mode
b) demand transfer mode
c) verify transfer mode
d) block transfer mode
View Answer

Answer: c
Explanation: In addition to the four main transfer mode, there is a verify transfer mode which is used within the PC to create dummy addresses which are used for refreshing the DRAM.

4. Which of the following transfer mode can refresh the DRAM memory?
a) verify transfer mode
b) bloch transfer mode
c) demand transfer mode
d) cascade mode
View Answer

Answer: a
Explanation: The verify address transfer mode can generate dummy addresses which are used for the DRAM refreshing.

5. Which of the following is used for supporting the priority scheme?
a) address transfer mode
b) arbitration
c) counter
d) timer
View Answer

Answer: b
Explanation: The arbitration is used for providing priority to the DMA requests. The DMA request is simultaneously generating, so in order to avoid the errors, a priority scheme is necessary which is done by the arbitration scheme in the DMA controller.
advertisement

6. Which of the following consist of a fully programmable DMA controller of two channels?
a) MC68300
b) Intel 8237
c) Intel 8253
d) Intel 8254
View Answer

Answer: a
Explanation: The MC68300 is developed by Motorola, which consists of a two channel fully programmable DMA controller which can support high speed data transfer.

7. Which cycle can support the burst and single transfer mode?
a) internal
b) external
c) both internal and external
d) address cycle
View Answer

Answer: b
Explanation: The internal cycles can be programmed to occupy the partial or complete fulfillment of the available internal bus bandwidth while the external cycles provides support to the single transfer modes and burst mode.

8. Which of the following requires its own local memory and program?
a) DMA controller
b) DMA address
c) DMA CPU
d) DMA peripheral
View Answer

Answer: c
Explanation: The DMA CPU has its own address local memory and program so that it will not harm main memory bus and it is completely isolated.

9. Which DMA is programmed with higher level software?
a) DMA controller
b) DMA address
c) DMA peripheral
d) DMA CPU
View Answer

Answer: d
Explanation: The DMA CPU is programmed with higher level software which is used to transfer the data and for processing it.

advertisement

10. Which of the following combine an MC68000/MC68020 type of processor with peripheral and DMA controllers?
a) Intel 8237
b) Intel 8253
c) MC68300
d) MC68000
View Answer

Answer: c
Explanation: The MC68300 combines the processors along with the DMA controllers. The processors which support the MC68300 series are MC68000 or MC68020.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Embedded System.

To practice all areas of Embedded System, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn