Chemical Process Calculation Questions and Answers – Terminology for a Reaction System-II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Terminology for a Reaction System-II”.

1-4. For the given reaction, extent of the reaction is 2 moles reacting.
H2S2O7 + H2O → 2H2SO4
1. How much kg of H2S2O7 is required as per reaction extent?
a) 712
b) 356
c) 178
d) 89
View Answer

Answer: b
Explanation: Kg of H2S2O7 is= 2*178 = 356.
advertisement

2. How much kg of H2O is required as per reaction extent?
a) 18
b) 36
c) 54
d) 72
View Answer

Answer: b
Explanation: Kg of H2O required= 2*18 = 36.

3. How many moles of the product are collected?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: b
Explanation: Moles of the product = 2*2 = 4.

4. If the kg amount of both the reactants is doubled. What is the extent of the reaction?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: If we double the kg amount of reactant, we double the moles. The extent becomes double.
advertisement

5. What is extent of reaction the reaction, if 40 moles CO2 is produced?
2CO + O2 → 2CO2
a) 5
b) 10
c) 20
d) 40
View Answer

Answer: c
Explanation: Extent of the reaction = (40– 0)/2 = 20.

6-8. N2 + 2O2 → 2NO2
6. What is the extent of reaction if 5 moles of N2 is required for the reaction?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
View Answer

Answer: a
Explanation: Extent of reaction = (5 – 0)/1 = 5.

7. What is the extent of reaction if 10 moles of O2 is required for the reaction?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
View Answer

Answer: a
Explanation: Extent of reaction = (10 – 0)/2 = 5.
advertisement

8. What is the extent of reaction if 10 moles of NO2 are produced inthe reaction?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
View Answer

Answer: a
Explanation: Extent of reaction = (10 – 0)/2 = 5.

9-10. H2O2 + H2 → 2H2O
For the given reaction, if the extent of reaction is 20.
9. How much water is produced in the reaction?
a) 10 moles
b) 20 moles
c) 30 moles
d) 40 moles
View Answer

Answer: d
Explanation: 20 = (x – 0)/2, x = 40 moles.

10. How much H2O2 is required as per extent?
a) 10 moles
b) 20 moles
c) 30 moles
d) 40 moles
View Answer

Answer: b
Explanation: Required moles of H2O2 = extent of the reaction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn