Chemical Process Calculation Questions and Answers – Species Mole Balances-I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Species Mole Balances-I”.

1-5. For a given reaction
C2H6 + Cl2 → C2H5Cl + HCl
Assume that the percentage conversion of the limiting reactant is 60% and the feed composition in mole percent is 50% C2H6, 40% Cl2 and 10% N2.
1. What is the mole percent of C2H6 in the product?
a) 24
b) 26
c) 40
d) 60
View Answer

Answer: b
Explanation: Take basis = 100 moles, Reacting moles in the reaction = 0.60*40 = 24 moles, moles left = 50 – 24 = 26.
advertisement

2. What is the mole percent of Cl2 in the product?
a) 16
b) 24
c) 26
d) 40
View Answer

Answer: a
Explanation: Moles left = 40-24 = 16.

3. What is the mole percent of C2H5Cl in the product?
a) 16
b) 24
c) 26
d) 40
View Answer

Answer: b
Explanation: Moles of C2H5Cl produced in the reaction = 24 moles.

4. What is the mole percent of HCl in the product?
a) 16
b) 24
c) 26
d) 40
View Answer

Answer: b
Explanation: Moles of HCl produced in the reaction = 24 moles.

5. What is the mole percent of N2 in the product?
a) 10
b) 16
c) 24
d) 40
View Answer

Answer: a
Explanation: N2 is not involved in the reaction, Moles of N2 = 10 moles.
advertisement

6-10. In a bioreactor, these following reaction can occur to perform the fermentation process-
C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2
C6H12O6 → 2C2H3CO2H + 2H2O
The tank is initially charged with 6000 kg of 15% solution of glucose in water. After fermentation, 160 kg of CO2 produced and 100 kg of unreacted glucose left in the broth.

6. How much water is there in the tank after fermentation?
a) 94.45 kg
b) 5100 kg
c) 5194.45 kg
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Species mole balance for each.

7. How many moles of C6H12O6 reacted in the first reaction?
a) 1.414
b) 1.818
c) 2.424
d) 4.848
View Answer

Answer: b
Explanation: Species mole balance for each.

8. How much Ethanol is there in the product in kgs?
a) 67.43
b) 167.43
c) 267.43
d) 367.43
View Answer

Answer: b
Explanation: Species mole balance for each.
advertisement

9. How much propenoic acid is there in the product in kgs?
a) 178
b) 278
c) 378
d) 478
View Answer

Answer: c
Explanation: Species mole balance.

10. How many kgs of C6H12O6 is used in second reaction?
a) 127.54
b) 227.54
c) 327.54
d) 427.54
View Answer

Answer: d
Explanation: Species mole balance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn