Chemical Process Calculation Questions and Answers – Limiting and Excess Reactant-I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Limiting and Excess Reactant-I”.

1-7. For the given reaction
C5H12 + 8 O2 → 5 CO2 + 6 H2O
If the reactants C5H12 & O2 are having 2 moles an 8 moles of initial feed respectively.
1. Which is the excess reactant in the reaction?
a) C5H12
b) O2
c) CO2
d) H2O
View Answer

Answer: a
Explanation: C5H12 is the excess reactant as 1 mole of C5H12 = 8 moles of CO2.
advertisement

2. Which is the limiting reactant in the reaction?
a) C5H12
b) O2
c) CO2
d) H2O
View Answer

Answer: b
Explanation: O2 is the limiting reactant as 1 mole of C5H12 = 8 moles of CO2.

3. How many moles of C5H12 are there when the reaction completes?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Moles left = Initial mole – extent of the reaction*stoichiometric coefficient.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. How many moles of O2 are there when the reaction completes?
a) 0
b) 2
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: Moles left = Initial mole – extent of the reaction*stoichiometric coefficient.

5. How many moles of CO2 produced in the reaction?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: Moles produced = extent of the reaction*Stoichiometric coefficient.
advertisement

6. How many moles of H2O produced in the reaction?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
View Answer

Answer: b
Explanation: Moles produced = extent of the reaction*Stoichiometric coefficient.

7. What is the extent of the reaction?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Extent of the reaction = (Initial moles – Final moles) / Stoichiometric coefficient.
advertisement

8-10. For the given reaction
CO2 + 4 H → CH2O + H2O
In the feed there are 4 moles of CO2, 10 moles of H. If the reaction happens then
8. What is the number of moles of the extent reactant in the reaction after completion?
a) 0
b) 1
c) 1.5
d) 2.5
View Answer

Answer: c
Explanation: Number of moles of CO2 left = 4 – 2.5 = 1.5.

9. What is the extent of the reaction?
a) 0
b) 1
c) 1.5
d) 2.5
View Answer

Answer: d
Explanation: Extent of the reaction = (Initial moles – Final moles) / Stoichiometric coefficient.
advertisement

10. What is the gms of CO2 produced in the reaction?
a) 0
b) 1
c) 1.5
d) 2.5
View Answer

Answer: d
Explanation: Moles of CO2 produced = 2.5 = Extent of the reaction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.