Chemical Process Calculation Questions and Answers – Terminology for a Reaction System-IV

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Terminology for a Reaction System-IV”.

1. _______________ is the fraction of the limiting reactant in the feed that is converted into products.
a) Conversion
b) Production
c) Extent of reaction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Conversion is the fraction of the limiting reactant in the feed that is converted into products.
advertisement

2. Two statements are given as follows
I: Conversion is related to degree of completion.
II: Fraction conversion is dimensionless.
a) Both statements are correct
b) Both statements are incorrect
c) Only one statement is correct
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Both I & II are the properties of Conversion.

3. The ratio of extent of reaction that actually occurs and extent of reaction that would occur if complete reaction took place is called
a) Conversion
b) Production
c) Extent of reaction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio of extent of reaction that actually occurs and extent of reaction that would occur if complete reaction took place is called Conversion.

4. 1 mole of C5H12 is brunt in access air and 200 gms of CO2 is recovered in the process.
What is the percent conversion?
a) 90.9
b) 80.9
c) 70.9
d) 60.9
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mole of C5H12 = 5 moles of CO2
Percentage conversion = (moles of the limiting reactant in the feed that reacts) / (moles of the limiting reactant introduced in the feed.
advertisement

5. The theoretical yield and actual yield in a reaction are not equal. It might be because of
a) Impurities among reactants
b) Side reactions
c) Reversible reaction
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The reason behind it includes a, b & c all.

6-10. For the given water gas reaction,
CO + H2O → CO2 + H2
The feed consists of 18 moles of CO and 20 moles of steam. In the product, both CO2 and H2 are 15 moles.
6. Which is the limiting reactant in water gas reaction?
a) CO
b) H2O
c) CO2
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mole of CO2 = 1 moles of H2O.

7. Which is the excess reactant in water gas reaction?
a) CO
b) H2O
c) CO2
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 mole of CO2 = 1 moles of H2O.
advertisement

8. What is the percentage conversion of the reactant?
a) 83.33
b) 73.33
c) 63.33
d) 53.33
View Answer

Answer: a
Explanation: percentage conversion = (moles of the limiting reactant in the feed that reacts) / (moles of the limiting reactant introduced in the feed).

9. Kilograms of CO2 yielded per kg of CO?
a) 1.57
b) 2.34
c) 3.28
d) 4.12
View Answer

Answer: a
Explanation: 28 kgs of CO = 44 kgs of CO2.

10. Kilograms of H2 yielded per kilogram of steam feed?
a) 2.33
b) 4.33
c) 6.33
d) 8.33
View Answer

Answer: d
Explanation: 20×18 kgs of H2O = 15×2 kgs of H2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn