Chemical Engineering Questions and Answers – Stoichiometry Applications Terminology

«
»

This set of Basic Chemical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stoichiometry Applications Terminology”.

1. What is extent of reaction of a in the reaction 2CO + O2 -> 2CO2, if 20 moles CO2 is produced?
a) 5
b) 10
c) 20
d) 40
View answer

Answer: b
Explanation: Extent of reaction = (20 – 0)/2 = 10.
advertisement

2. N2 + 2O2 -> 2NO2, what is the extent of reaction if 6 moles of NO2 is produced?
a) 3
b) 6
c) 12
d) 18
View answer

Answer: a
Explanation: Extent of reaction = (6 – 0)/2 = 3.

3. CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O, what is the extent of reaction if only 50% of 96 grams of CH4 is consumed?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View answer

Answer: c
Explanation: Moles of CH4 = 96/16 = 6, => Extent of reaction = (6*0.5 – 6)/(-1) = 3.
advertisement
advertisement

4. H2O2 + H2 -> 2H2O, if the extent of reaction is 10, how much water is produced?
a) 10 moles
b) 20 moles
c) 30 moles
d) 40 moles
View answer

Answer: b
Explanation: 10 = (x – 0)/2, => x = 20 moles.

5. 4FeS2 + 11O2 -> 2Fe2O3 + 8SO2, what is the extent of reaction if 512 grams of SO2 is produced?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View answer

Answer: a
Explanation: Moles of SO2 = 512/64 = 8, => Extent of reaction = (8 – 0)/8 = 1.
advertisement

6. Which of the following is true about limiting reagents?
a) Consumes completely
b) Consumes partially
c) Does not react
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Limiting reagent is the reactant which reacts completely in a reaction.

7. Which of the following is true about excess reagents?
a) Consumes completely
b) Consumes partially
c) Does not react
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: Excess reagents are reactants which are excess in amount and reacts partially in a reaction.
advertisement

8. 4 moles of CH4 and 4 moles of O2 are reacted, then what type of reactant CH4 is?
a) Limiting reagent
b) Excess reagent
c) Can’t say
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: The balanced chemical reaction is CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O, => If 4 moles of O2 are reacting only 2 moles of CH4 will react, this means CH4 is an excess reagent.

9. 2 moles of N2 and 8 moles of H2 are reacted, then what type of reactant N2 is?
a) Limiting reagent
b) Excess reagent
c) Can’t say
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: The balanced chemical reaction is N2 + 3H2 -> 2NH3, => If 2 moles of N2 are reacting only 6 moles of H2 will react, this means H2 is an excess reagent and N2 is a limiting reagent.
advertisement

10. 4 moles of CO and 2 moles of O2 are reacted, then what type of reactant O2 is?
a) Limiting reagent
b) Excess reagent
c) Can’t say
d) None of the mentioned
View answer

Answer: d
Explanation: The balanced chemical reaction is 2CO + O2 -> 2CO2, => If 4 moles of CO are reacting, 2 moles of O2 will react, this means none of the two is limiting reagent or excess reagent.

11. If 28 grams of N2 and 10 grams of H2 are reacted, how much NH3 will produce?
a) 17 grams
b) 34 grams
c) 51 grams
d) 54 grams
View answer

Answer: b
Explanation: Moles of N2 = 28/28 = 1, moles of H2 = 10/2 = 5, Reaction is N2 + 3H2 -> 2NH3, => N2 is limiting reagent, => moles of NH3 = 2*1 = 2, => weight of NH3 = 2*17 = 34 grams.

12. 10 moles of C6H12 reacted with 18 moles of O2, how many moles of CO2 will produce?
a) 3
b) 6
c) 9
d) 12
View answer

Answer: d
Explanation: The balanced chemical reaction is C6H12 + 9O2 -> 6CO2 + 3H2O, => O2 is the limiting reagent, => moles of CO2 = (18/9)*6 = 12.

13. 5 moles of Al2O3 are reacted with 10 moles H2SO4, how many moles of Al2(SO4)3 will produce?
a) 3.33
b) 10
c) 30
d) 33.3
View answer

Answer: a
Explanation: The balanced chemical reaction is Al2O3 + 3H2SO4 -> Al2(SO4)3 + 3H2O, => moles of Al2(SO4)3 = 10/3 = 3.33.

14. 10 grams of NaCl and 1.8 grams of H2O are reacted, how much sodium hydroxide will produce?
a) 4 grams
b) 10 grams
c) 40 grams
d) 80 grams
View answer

Answer: a
Explanation: The balanced chemical reaction is NaCl + H2O -> NaOH + HCl, in this case H2O is a limiting reagent, => moles of NaOH = moles of H2O = 1.8/18 = 0.1, => weight of NaOH = 0.1*40 = 4 grams.

15. 1 mole of potassium permanganate and 1 mole of ferrous sulfide are reacted in presence of excess hydrochloric acid, how many moles of Ferric sulfate will produce?
a) 10/18
b) 5/18
c) 1/18
d) 1/36
View answer

Answer: b
Explanation: The balanced chemical reaction is 18KMnO4 + 10FeS + 32H2SO4 -> 18MnSO4 + 5Fe2(SO4)3 + 9K2SO4 + 32H2O, => KMnO4 is limiting reagent, => moles of Fe2(SO4)3 = (5/18)*1 = 5/18.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Chemical Engineering.

To practice all areas of Basic Chemical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter