Chemical Process Calculation Questions and Answers – Stoichiometry-IV

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stoichiometry-IV”.

1-5. a PtCl4 + b XeF2 → c PtF6 + d ClF + e Xe
For the given reaction
1. What is the value of a?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Element Balance.
advertisement

2. What is the value of b?
a) 1
b) 3
c) 5
d) 7
View Answer

Answer: c
Explanation: Element Balance.

3. What is the value of c?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Element Balance.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the value of d?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Element Balance.

5. What is the value of e?
a) 1
b) 3
c) 5
d) 7
View Answer

Answer: c
Explanation: Element Balance.
advertisement

6-10. For the given reaction, try to find the minimum values of balancing cofficients.
a Cr2(SO4)3 + b RbOH → c Cr(OH)3 + d Rb2SO4
6. What is the value of a?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Element Balance.

7. What is the value of b?
a) 1
b) 3
c) 6
d) 9
View Answer

Answer: c
Explanation: Element Balance.
advertisement

8. What is the value of c?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Element Balance.

9. What is the value of d?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Element Balance.
advertisement

10. What is the value of a+b+c+d?
a) 10
b) 12
c) 13
d) 14
View Answer

Answer: b
Explanation: Element Balance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.