Chemical Process Calculation Questions and Answers – Material balances for a Combustion System-I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Material balances for a Combustion System-I”.

1. 144 grams of C5H12 is burnt with 2 molesO2, and 1 mole of CO2 is produced.
What is the percentage of excess O2?
a) 25%
b) 50%
c) 75%
d) 100%
View Answer

Answer: a
Explanation: Percentage of excess oxygen = 100*(2 – 1.6)/1.6 = 25%.
advertisement

2. For a combustion system, incorrect statement is
a) Reaction of oxygen with materials containing hydrogen, carbon and sulfur
b) Product gases are such as C3H8O, CO2, CO, SO2
c) Most combustion processes use air as the source of oxygen.
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Properties of a combustion system.

3. All the gases resulting from a combustion process including the water vapour is known as
a) Flue gas
b) Dry basis
c) Orsat analysis
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: All the gases resulting from a combustion process including the water vapour is known as flue gas.

4. Ethane is burnt with 150% of excess air then what is the percentage of O2 in the products?
a) 12.5%
b) 33.3%
c) 45.4%
d) 52.9%
View Answer

Answer: d
Explanation: Percentage of O2 = 45/85*100 = 52.9%.
advertisement

5. All the gases resulting from a combustion process, not including the water vapour is known as
a) Flue gas
b) Stack gas
c) Orsat analysis
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: All the gases resulting from a combustion process, not including the water vapour is known as Orsat analysis.

6. A complete combustion reaction is
a) Fuel producing CO2
b) Fuel producing CO and C3H8O
c) Fuel producing CO2 and C3H8O
d) Fuel producing CO and C3H8
View Answer

Answer: c
Explanation: A complete combustion reaction is where Fuel is producing CO2 and C3H8O.

7. Two statements are given as below
A. A fuel is producing some CO from the carbon source is the partial combustion of that fuel.
B. CO does not produce as much energy as would be in the case of CO2 formation in a combustion process.
a) Both statements are true
b) Both statements are false
c) A is correct and B is false
d) B is correct and A is false
View Answer

Answer: a
Explanation: Statement I is correct for partial combustion and CO2 produces more energy than CO.
advertisement

8. The amount of air required to be brought in to the process for complete combustion is
a) Theoretical Air
b) Excess Air
c) Partial Air
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The amount of air required to be brought in to the process for complete combustion is called Theoretical Air.

9. The amount of air in excess of the theoretical air required for complete combustion is
a) Theoretical Air
b) Excess Air
c) Partial Air
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The amount of air in excess of the theoretical air required for complete combustion is called Excess Air.

10. Ethane is burnt with 50% of excess air, what is the percentage of CO2 in the products?
a) 11.11%
b) 36.36%
c) 66.66%
d) 72.72%
View Answer

Answer: b
Explanation: Percentage of CO2 = 20/55*100 = 36.36%.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn