Chemical Process Calculation Questions and Answers – Stoichiometry-II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stoichiometry-II”.

1-4. For the given following reaction
a NH3 + b O2 → c NO2 + d H2O
1. The value of a, is?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: Balance N, O and H.
advertisement

2. The value of b, is?
a) 1.5
b) 2.5
c) 3.5
d) 4.5
View Answer

Answer: c
Explanation: Balance N, O and H.

3. The value of c, is?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: Balance N, O and H.
advertisement
advertisement

4. The value of d, is?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Balance N, O and H.

5. If 1 kg of Octane is oxidised with O2, then how much kg of O2 is required?
a) 200
b) 400
c) 600
d) 800
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 mole of Octane = 12.5 moles of O2.
advertisement

6. If 1 kg of butane is burned with O2, then how much kg of CO2 will produce by 40 kg of butane?
a) 111.38
b) 121.38
c) 131.38
d) 141.38
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 mole of butane = 4 moles of CO2.

7-8. For the given chemical reaction
C6H14 + 19/2 O2 → 6 CO2+ 7 H2O
7. If the required amount of CO2 is 440 kg/hour then how much kg of C6H14 should be burned per hour?
a) 123.33
b) 143.33
c) 163.33
d) 183.33
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 mole of C6H14 = 6 moles of CO2.
advertisement

8. If the required amount of water is 72 kg then how much C6H14 should be burned per hour?
a) 49.14
b) 39.14
c) 39.14
d) 29.14
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mole of C6H14 = 7 moles of H2O.

9-10. For a given chemical reaction
N2 + 3H2 → 2NH3
9. For producing 34 gms of NH3, how many moles of N2 is required?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mole of N2 = 2 moles of NH3.
advertisement

10. For producing 34 gms of NH3, how many gms of H2 is required?
a) 3
b) 6
c) 9
d) 12
View Answer

Answer: b
Explanation: 3 mole of H2 = 2 moles of NH3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter