Chemical Process Calculation Questions and Answers – Stoichiometry-III

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stoichiometry-III”.

1-5. For the given unbalanced reaction CaSO4 + NaCl → CaCl2 + Na2SO4
1. How many CaSO4 in kg is required for producing 1 mole of Na2SO4? Assume NaCl in excess.
a) 136 kg
b) 156 kg
c) 176 kg
d) 196 kg
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mole of CaSO4 = 1 mole of Na2SO4.
advertisement

2. How many kg of Na2SO4 will be produced using 80 kg of NaCl? Assume CaSO4 in excess.
a) 122 kg
b) 142 kg
c) 162 kg
d) 182 kg
View Answer

Answer: b
Explanation: 2 mole of NaCl = 1 mole of Na2SO4.

3. How many moles of CaCl2 will be produced using 300 kg of CaSO4? Assume NaCl in excess.
a) 2.2 kg
b) 4.2 kg
c) 6.2 kg
d) 8.2 kg
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mole of CaCl2 = 1 mole of CaSO4.

4. How many pounds of NaCl required producing 2.5 pound moles of Na2SO4? Assume CaSO4 in excess.
a) 200
b) 400
c) 90800
d) 181600
View Answer

Answer: a
Explanation: 2 pound mole of NaCl = 1 pound mole of Na2SO4.
advertisement

5. 1/A pound moles of CaSO4 are used to produce 222 kg of CaCl2. What is the value of A? Assume NaCl in excess.
a) 127
b) 227
c) 327
d) 427
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 pound mole of CaSO4 = 1 pound mole of CaCl2.

6. When 32gms of CH4 is burned with excess oxygen, how many grams of CO2 are produced?
a) 44
b) 88
c) 132
d) 176
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 gram mole of CH4 = 1 gm mole of CO2.

7. How many grams of C2H6 are required to produce 88 grams of CO2 when it is burned in the excess of oxygen?
a) 15
b) 30
c) 45
d) 60
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 gram mole of C2H6 = 2 gram moles of CO2.
advertisement

8-10. Nitric acid formation reaction is given as below
3NO2 + H2O → 2HNO3 + NO
8. The given reaction is
a) Balanced
b) Unbalanced
c) Partially balanced
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of each element is equal on both sides.

9. For producing 4 gram moles of HNO3, how many grams of NO2 are required?
a) 274
b) 275
c) 276
d) 277
View Answer

Answer: c
Explanation: 3 gram mole of NO2 = 2 gram moles of HNO3.

10. If the NO2 in the feed is 400 gms, How many moles HNO3 will be in the product?
a) 2.797
b) 3.797
c) 4.797
d) 5.797
View Answer

Answer: d
Explanation: 3 gram mole of NO2 = 2 gram moles of HNO3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn