Chemical Process Calculation Questions and Answers – Stoichiometry-I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stoichiometry-I”.

1. The given statement for stoichiometry is
“Stoichiometry provides a quantitative means of relating the amount of products produced by a chemical reaction to amount of reaction and vice versa.”
a) True
b) False
c) Insufficient information to predict
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The above given statement is a correct definition of stoichiometry.
advertisement

2. The law of _____________ states that chemical reactions proceed with fix ratios of the number of reactant and products and products involved in the reaction.
a) Mass Conservation
b) Mole Conservation
c) Constant Proportionality
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The law of constant proportionality states that chemical reactions proceed with fix ratios of the number of reactant and products and products involved in the reaction.

3-5. C6H12O6 + a O2 → b CO2 + c H2O
For the above given reaction
3. What is the value of a?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: Oxygen, Carbon & Hydrogen Balance.
advertisement
advertisement

4. What is the value of b?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: Oxygen, Carbon & Hydrogen Balance.

5. What is the value of c?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: Oxygen, Carbon & Hydrogen Balance.
advertisement

For the given balanced reaction
C6H12O6 + 6 O2 → 6 CO2 + 6 H2O (Mol. Wt. of Glucose = 180)
In the below given questions if there is not specified the amount of a component then consider that in excess.
6. For 360 gms of Glucose how many gms of O2 is required?
a) 124
b) 284
c) 308
d) 384
View Answer

Answer: d
Explanation: 1 mole of Glucose = 6 moles of O2.

7. For producing 6 mole of H2O, how many Kgs of Glucose is required?
a) 180
b) 360
c) 540
d) 720
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mole of Glucose = 6 moles of H2O.
advertisement

8. If the amount of CO2 produced is 44 gms, then How many Kgs of Glucose was in the feed?
a) 30
b) 60
c) 90
d) 120
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mole of Glucose = 6 moles of CO2.

9. By taking 360 gms of Glucose how many gms of CO2 can be produced?
a) 228
b) 328
c) 428
d) 528
View Answer

Answer: d
Explanation: 1 mole of Glucose = 6 moles of CO2.
advertisement

10. By taking 64 gms of O2, How many gms of H2O can be produced?
a) 18
b) 36
c) 54
d) 72
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 mole of H2O = 61moles of O2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.