Chemical Process Calculation Questions and Answers – Concentration-I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Concentration-I”.

1. The quantity of solute per unit volume is __________
a) Mole
b) Concentration
c) Density
d) None of the mentioned
View Answer

Answer:
Explanation: The quantity of solute per unit volume is concentration.
advertisement

2. Find the correct statement for ppm
a) For solids and liquids, it is mole ratio
b) For gases, it is mole ratio
c) It is mole ration for every phase of matter
d) It is mass ratio for every phase of matter
View Answer

Answer: b
Explanation: For gases, it is mole ratio and for liquids and solids, it is mass ratio.

3. The concentration of 0.02 M H2SO4 molecules in a solution where the ionization of H2SO4 is 30%.
a) 0.014
b) 0.003
c) 0.002
d) 0.005
View Answer

Answer: a
Explanation: The remaining concentration of H2SO4 molecules is = 0.02-0.02*0.30.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the weight fraction of N2 in a gas when it is liquefied? The gas contains 400 ppm of N2 in CO2.
a) 2.54×10-4
b) 3.54×10-4
c) 4.54×10-4
d) 5.54×10-4
View Answer

Answer: a
Explanation: Basis: 106 mole gas.

5. A student has two solution of a substance. Solution-1: 25M, 400mL and Solution-2: 30M, 300M. What is the molarity of the final solutions if these two solutions are mixed?
a) 27.14
b) 22.14
c) 14.22
d) 14.27
View Answer

Answer: a
Explanation: M = (M1V1 + M2V2 )/(V1 + V2).
advertisement

6. What is the total hardness of water in mg/L if the concentration of Ca and Mg are 56.7 mg/L and 9.8 mg/L?
a) 182.1
b) 66.5
c) 133
d) 91.05
View Answer

Answer: a
Explanation: g CaCO3 /g Ca= 2.5 and g CaCO3 /g Mg = 4.118
Hardness of water = 2.5(56.7) + 4.118(9.8).

7. What is the concentration of 36 grams of water occupying 1 m3 volume?
a) 1 mole / m3
b) 2 mole / m3
c) 11 mole / m3
d) 22 mole / m3
View Answer

Answer: b
Explanation: Moles of water= 36/18 = 2, Concentration = 2/1= 1 mole / m3.
advertisement

8. What is the concentration (% m/v) of the solution that contains 20.0 g NaCl in 800.0 mL solution?
a) 5.00%
b) 2.00%
c) 0.200%
d) 2.50%
View Answer

Answer: d
Explanation: Concentration = 20/800= 0.025 gm/ml.

9. What is the ppm concentration of 6.00 mL sample of solution that has 3.6 x 10-4 g of sodium ions?
a) 20
b) 40
c) 60
d) 80
View Answer

Answer: c
Explanation: Concentration parts per million.
advertisement

10. How many mL of 2.50% (m/v) NaOH solution would contain 3.50 g of NaOH?
a) 7
b) 14
c) 21
d) 28
View Answer

Answer: b
Explanation: % (m/v) = 0.025 = 3.5/v.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.