Chemical Process Calculation Questions and Answers – Pressure and Hydrostatic Head-II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pressure and Hydrostatic Head-II”.

1. _____________ is used for the measurement of gauge pressure.
a) Manometer
b) Barometer
c) Hydrometer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Manometer is used for the measurement of gauge pressure.
advertisement

2. The density of liquid A is 1.6 g cm-3 and its height h(A) = 16.9 cm, then the density of oil B of height h(B) = 30 cm in the U-tube is about
chemical-process-calculation-questions-answers-pressure-hydrostatic-head-ii-q2
a) 0.90 g/cm3
b) 1.12 g/cm3
c) 2.24 g/cm3
d) 3.54 g/cm3
View Answer

Answer: a
Explanation:
Pressure at point ‘b’ = Atmospheric pressure + ρB ghB
Pressure at point ‘a’ = Atmospheric pressure + ρAghA
Pressures at point ‘a’ = point ‘b’.

3. In the sketch, the height h is equivalent to 150 kPa and the barometer reading is 100 kPa. What is pressure inside the tank that is attached to the manometer?
chemical-process-calculation-questions-answers-pressure-hydrostatic-head-ii-q3
a) 250 kPa
b) 150 kPa
c) 100 kPa
d) 50 kPa
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure inside the tank = atmospheric pressure + pressure due to liquid height h.

4-5. For the given manometer
chemical-process-calculation-questions-answers-pressure-hydrostatic-head-ii-q4
4. The value of d2 and d3 are 2.5 m and 2 m respectively and densities for liquids 2 and 3 are 1.8 and 1.3 kg/m3 respectively. What is the density of the liquid 1?
Assume P1 = P2
a) 1.48
b) 1.58
c) 1.68
d) 1.67
View Answer

Answer: b
Explanation: P1 + ρ1d1g = P2 + ρ2d2g + ρ3d3g.
advertisement

5. Find out the incorrect statement if both the liquids 2 and 3 have same height and density 2.5m and 1.7 g/cm3?
Assume: d1 = d2 + d3
a) Density of all three liquids is equal
b) ρ1d1 = ρ2d2 = ρ3d3.
c) ρ1 = 2ρ2 = 2ρ3
d) All statements are incorrect
View Answer

Answer: d
Explanation: P1 + ρ1d1g = P2 + ρ2d2g + ρ3d3g.

6. Pressure measured above atmospheric pressure is called
a) Absolute pressure
b) Gauge pressure
c) Static pressure
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Pressure measured above atmospheric pressure is called absolute pressure.

7. A force opposite to the force required to support a mass in gravitational field is
a) Pressure
b) Weight
c) Gravitational acceleration
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A force opposite to the force required to support a mass in gravitational field is weight.
advertisement

8. A positive pressure less than atmospheric pressure is
a) Absolute pressure
b) Gauge pressure
c) Static pressure
d) Vacuum
View Answer

Answer: d
Explanation: A positive pressure less than atmospheric pressure is vacuum.

9. Pressure at a point in the liquid is
a) Same in all directions
b) Greater in the upward direction
c) Grater in the downward direction
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Pressure ids proportional to the depth.

10. The pressure at a point in a liquid is proportional to the _______ of the liquid and the depth of the point.
a) Gravitational acceleration
b) Density
c) Force
d) Area
View Answer

Answer: c
Explanation: The pressure at a point in a liquid is proportional to the Density of the liquid and the depth of the point.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn