Chemical Engineering Questions and Answers – Specific Gravity

This set of Basic Chemical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Specific Gravity”.

1. What is the unit of specific gravity?
a) Kg/m3
b) N/m3
c) m/s2
d) Dimensionless
View answer

Answer: d
Explanation: Specific gravity of a substance is the ratio of density of the substance and density of a reference substance, so it is dimensionless.

2. What is the specific gravity of a substance with density 100 kg/m3 with respect to reference substance of density 100 lb/m3?
a) 1.1
b) 2.2
c) 3.3
d) 4.4
View answer

Answer: b
Explanation: Density of the substance = 100*2.2 = 220 lb/m3, Specific gravity = (100*2.2)/100 = 2.2.

3. It is necessary to mention the temperature at which specific gravity is calculated, because
a) Mass of the substance changes with temperature
b) Rigidity of the substance changes with temperature
c) Density of the substance changes with temperature
d) None of the mentioned
View answer

Answer: c
Explanation: Since the volume of the substance changes with temperature, which means density of the substance changes with temperature, that’s why it is required to mention the temperature at which specific gravity is calculated.
advertisement
advertisement

4. What is the specific gravity of a substance with mass 10 kg and volume 2 m3, with respect to the reference density 50 kg/m3?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4
View answer

Answer: a
Explanation: Density of the substance = 10/2 = 5 kg/m3, => Specific gravity = 5/50 = 0.1.

5. What is the mass of a cone of radius 1 m and height 3 m having specific gravity 0.1? (Density of water = 1000 kg/m3)
a) 314.16 kg
b) 425.24 kg
c) 136.16 kg
d) 325.24 kg
View answer

Answer: a
Explanation: Volume of cone = (1/3) π12*3 = 3.1416 m3, density of cone = 0.1*1000 = 100 kg/m3, => mass of cone = 100*3.1416 = 314.16 kg.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. API gravity is measured in,
a) Gravity meter scale
b) Hydrometer scale
c) Richer scale
d) None of the mentioned
View answer

Answer: b
Explanation: API gravity is measured in Hydrometer scale.

7. API gravity is necessary for the calculation of specific gravity of petroleum products, because
a) Volume of the petroleum products changes with temperature
b) Mass of petroleum products changes with temperature
c) Potential energy of petroleum products changes with temperature
d) None of the mentioned
View answer

Answer: a
Explanation: Since volume of petroleum products changes significantly with temperature, that means density of petroleum products changes significantly with temperature, so that’s why specific gravity of petroleum products changes with temperature, and that’s why API gravity is required.
advertisement

8. What is the API gravity of a substance with specific gravity 1?
a) 131.5
b) 141.5
c) 10
d) 50
View answer

Answer: c
Explanation: API = (141.5/sp.gr) – 131.5 = 141.5/1 – 131.5 = 10.

9. What is the average mass of a substance with specific gravity 10, and its volume varies with time as V = t/500, from t = 2, to t = 0 seconds? (Density of water = 1000 kg/m3)
a) 25
b) 20
c) 40
d) 75
View answer

Answer: b
Explanation: Density of substance = 10 * 1000 = 10000 kg/m3, => mass of substance = 10000*t/500 = 20t, => average mass = (1/2)∫20t = 5t2 = 5(22 – 02) = 20.

10. Mass of a substance is changing with respect to its volume as m = -v3 + 3v2 -2v, what is the maximum specific gravity of the substance between v = 1 m3 and v = 2 m3? (Density of reference substance = 0.25 kg/m3)
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View answer

Answer: a
Explanation: Density of substance D = m/v = -v2 + 3v – 2, => Specific gravity of substance S = D/0.25 = 4(-v2 + 3v – 2), => dS/dv = 4(-2v + 3) = 0, => v = 1.5, => S is maximum at v = 1.5, => maximum specific gravity = 4(-1.52 + 3*1.5 – 2) = 1.
advertisement

11. What is the specific gravity of 10 Kg of water occupied in 10 m3 with respect to 200 g/m3?
a) 0.2
b) 0.5
c) 1
d) 5
View answer

Answer: d
Explanation: Specific gravity = (10/10)/0.2 = 5.

12. What is the specific gravity of 5 Kg of water occupied in 10 m3 with respect to 500 g/m3?
a) 0.5
b) 1
c) 2
d) 5
View answer

Answer: b
Explanation: Specific gravity = (5/10)/0.5 = 1.

13. What is the specific gravity of 10 Kg of water occupied in 5 m3 with respect to 100 g/m3?
a) 1
b) 5
c) 10
d) 20
View answer

Answer: d
Explanation: Specific gravity = (10/5)/0.1 = 20.

14. What is the specific gravity of O2 at 27oC and 60 Pa with respect to 1 Kg/m3?
a) 0.15
b) 0.28
c) 0.54
d) 0.76
View answer

Answer: d
Explanation: Specific gravity = (60*32/8.314*300)/1 = 0.76.

15. What is the specific gravity of N2 at 27oC and 6 Pa with respect to 0.1 Kg/m3?
a) 0.16
b) 0.33
c) 0.51
d) 0.89
View answer

Answer: b
Explanation: Specific gravity = (6*14/8.314*300)/0.1 = 0.33.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Chemical Engineering.

To practice all areas of Basic Chemical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.