Engineering Physics Questions and Answers – Difference Between Prism and Grating Spectra

«
»

This set of Advanced Engineering Physics Questions and Answers focuses on “Difference Between Prism and Grating Spectra”.

1. Light utilization efficiency of prism and grating respectively is _________
a) High and High
b) High and Low
c) Low and High
d) Low and Low
View Answer

Answer: b
Explanation: In a grating, the light with the same wavelength is dispersed in several directions as higher-order light. The prism generally has higher light utilization efficiency despite other losses.
advertisement

2. Wavelength dependency for dispersion is constant for a prism.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For a prism, the wavelength dependency for a prism is variable. It is high for UV while low for visible light. For a grating, however, it is high and approximately constant.

3. The spectrum observed for a grating is much purer than a prism.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is true that the spectrum observed by a plane transmission grating is purer than that of a prism. This is so because for the grating, it is due to diffraction while for the prism, it is due to dispersion.

4. The relationship between the angle of diffraction of violet, θv, and the angle of diffraction for red, θr, for a grating, is ________
a) θv > θr
b) θv < θr
c) θv = θr
d) No relationship
View Answer

Answer: b
Explanation: For a diffraction grating, the angle of diffraction for violet is less than the one for red. However, with a prism, the angle of deviation for the violet rays of light is more than for the red rays of light.

5. How many spectrums can be achieved by grating and a prism respectively?
a) 1 and 1
b) More than 1 and 1
c) 1 and More than 1
d) More than 1 and More than 1
View Answer

Answer: b
Explanation: In a grating, a number of spectra can be achieved on the two side of the principal maxima while for a prism, only one spectrum can be obtained.
advertisement

6. The wavelength range for a grating is _______
a) 200 nm – 400 nm
b) 400 nm – 800 nm
c) 800 nm – 1200 nm
d) 200 – 800 nm
View Answer

Answer: b
Explanation: For a grating, the wavelength range is from 400 nm to 800 nm. For a prism, the wavelength range is from 365 mm to 920 mm.

7. The phenomenon used for obtaining grating spectra is diffraction. Which phenomenon is used for obtaining prism spectra?
a) Diffraction
b) Interference
c) Scattering
d) Dispersion
View Answer

Answer: d
Explanation: The prism spectra is obtained by dispersion. It is the splitting of light into seven colors. Violet has the greatest deviation in this case, while for grating spectra violet has the least deviation.

8. Identify X and Y.
advanced-engineering-physics-questions-answers-q8
a) X: Grating Y: Prism
b) X: Prism Y: Grating
c) X: Grating Y: Slit
d) X: Slit Y: Grating
View Answer

Answer: a
Explanation: X is a grating, as we can spectrums are observed on both sides of the principal maxima. While Y is grating, as only one spectrum is observed.

9. Which of the following lines represent the resolution of a prism?
engineering-physics-questions-answers-difference-between-prism-grating-spectra-q9
a) X
b) Y
c) Z
d) None
View Answer

Answer: a
Explanation: In the following figure, X is the resolution of the prism. Y is the resolution of diffraction grating and Z is the QE of a camera.
advertisement

10. Do the spectra observed by grating and prism depends on the nature of the material?
a) Yes for both
b) Yes for grating
c) Yes for prism
d) No for both
View Answer

Answer: c
Explanation: The prism spectra observed depends on the nature of the material of the prism. While in the case of a diffraction grating, the spectra are independent on the nature of the material of the prism.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

To practice advanced questions and answers on all areas of Engineering Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn