Engineering Physics Questions and Answers – Types of Dielectric Materials

«
»

This set of Engineering Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Dielectric Materials”.

1. What are the two types of dielectrics?
a) Ferroelectric and Piezoelectric
b) Polar and Non-polar
c) Active and Non-active
d) Stable and Non-stable
View Answer

Answer: b
Explanation: Dielectrics can be divided into two types- polar and non-polar. The ones with a dipole moment are polar dielectrics while others are non-polar dielectrics.
advertisement

2. Which gas is used for insulation?
a) N2
b) O2
c) CO
d) CO2
View Answer

Answer: a
Explanation: Nitrogen and Sulphur hexafluoride (SF6) are used for insulation. Nitrogen is used as an insulating medium while SF6 is used in in high and medium voltage switchgears and circuit breakers.

3. CO is a polar dielectric.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In CO, the atoms are aligned in a symmetric way. But there is a huge difference in the electronegativity of Carbon and oxygen atoms. Thus, it has a net dipole moment and is polar.

4. Dielectrics which show spontaneous polarization are called as _____________
a) Pyroelectric
b) Piezoelectric
c) Ferroelectric
d) Centrosymmetric
View Answer

Answer: d
Explanation: The Dielectric materials which exhibit spontaneous polarization, i.e., are polarized even in the absence of an applied electric field and whose polarization is reversible are called ferroelectric materials.

5. What is the relation between εr and χ?
a) εr = χ
b) εr = 1 + χ
c) εr = 1 – χ
d) εr = χ – 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The departure of the dielectric constant from unity, the value for vacuum, is equal to the electric susceptibility. The correct expression is: εr= 1 + χ.
advertisement

6. If the dipole moment of a water drop is 4 X 10-30 m and radius is 1 mm, what is the polarization of the drop?
a) 5.6 X 10-13 m-2
b) 7.4 X 10-13 m-2
c) 8.4 X 10-13 m-2
d) 9.4 X 10-13 m-2
View Answer

Answer: a
Explanation: Molecular mass of water = 18 gm
18 gm of water contains 6.023 X 1023 molecules
18/103 m3 of water contains 6.023 X 1026/18 molecules
Volume of water drop = 4π/3 X (10-3)3 m3
No of molecules in the drop, N = 6.023 X 1026 X 4π X 10-9/18 X 3
= 1.4 X 1017 m-3
Polarization, P = Np
= 1.4 X 1017 m-3 X 4 X 10-30m
= 5.6 X 10-13 m-2.

7. A material of thickness 0.5 mm and dielectric constant 2.5 is subjected to 220 V. What will be the polarization produced?
a) 2.78 X 10-6 C/m
b) 3.91 X 10-6 C/m
c) 4.12 X 10-6 C/m
d) 5.84 X 10-6 C/m
View Answer

Answer: d
Explanation: We know, Polarization, P = εor– 1)E
Here, εr= 2.5
E = V/d
= 220 / 0.5 X 10-3
= 4.4 X 105 Vm
εo = 8.85 X 10-12 C/Vm
Hence, P = 8.85 X 10-12 X (2.5 – 1) X 4.4 X 105 C/m2
= 5.84 X 10-6 C/m.

8. Electrical counterpart of bar magnets are called as ____________
a) Ceramics
b) Electrical Magnets
c) Electrets
d) Electrostriction
View Answer

Answer: c
Explanation: Electrets are the electrical counterparts of bar magnets. It produces an electric field in the space around it. They are a bar of dipolar solids.

9. The following figure shows ____________
engineering-physics-questions-answers-types-dielectric-materials-q9
a) A dielectric Capacitor
b) Piezoelectric Material
c) Ferroelectric Capacitor
d) Ceramics Capacitor
View Answer

Answer: a
Explanation: The given figure is a dielectric capacitor. The dielectric produces its own electric field which helps in the movement of charge from one plate to the other in the capacitor.
advertisement

10. Ceramics cannot be _________
a) Oxides
b) Sulfides
c) Nitrides
d) Carbides
View Answer

Answer: b
Explanation: Ceramics are inorganic and nonmetallic elements such as oxides, nitrides and carbides. Their production involves firing the constituents at high temperatures.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

To practice all areas of Engineering Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn