Engineering Physics Questions and Answers – Categories of Nanomaterials

«
»

This set of Engineering Physics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Categories of Nanomaterials”.

1. The four types of Artificial nanomaterials are __________
a) Carbon-based, non-metallic, composites and ceramics
b) Carbon-based, metallic, composites and ceramics
c) Carbon-based, non-metallic, composites and dendrimers
d) Carbon-based, metallic, composites and dendrimers
View Answer

Answer: d
Explanation: Artificial Nanomaterials can be divided into four categories – Carbon-based, metal-based, dendrimers and composites. The other types of nanomaterials are called natural nanomaterials.
advertisement

2. Solution of pure buckminsterfullerene has a colour of ___________
a) Green
b) Purple
c) Pink
d) Yellow
View Answer

Answer: b
Explanation: Solutions of pure C60 have a deep purple colour. They are a class of allotropes of carbon which conceptually are graphene sheets rolled into spheres.

3. HyFn stands for __________
a) Hydrated Fluorine
b) Hydrolysed Fluorine
c) Hydrolysed Fullerene
d) Hydrated Fullerene
View Answer

Answer: d
Explanation: HyFn stands for Hydrated fullerene. It is a stable, highly hydrophilic, super-molecular complex consisting of C60 molecules.

4. Nano sized polymers built from branched units are called __________
a) Dendrimers
b) Composites
c) Carbon-based materials
d) Metal-based materials
View Answer

Answer: a
Explanation: The Nano-sized polymers built from branched units are called dendrimers. The dendrimers can be used to perform many chemical functions, such as catalysis, as it has numerous chain ends.

5. Which property of nanoparticles provides a driving force for diffusion?
a) Optical Properties
b) High surface area to volume ratio
c) Sintering
d) There is no such property
View Answer

Answer: b
Explanation: The Nanoparticles provide a high driving force for diffusion, as it has a high surface area to volume ratio. This driving force is even higher at elevated temperatures.
advertisement

6. The colour of the nano gold particles is __________
a) Yellow
b) Orange
c) Red
d) Variable
View Answer

Answer: d
Explanation: The colour of the nano gold particle varies with the size of the particles. It shows different colours like orange, red, purple, or greenish.

7. On both ends of the CNTs, which carbon nanostructure is placed?
a) Graphite
b) Diamond
c) C60
d) Benzene
View Answer

Answer: c
Explanation: Carbon nanotubes, CNTs, are nanostructures with large application potential. Its structure consists of a single sheet of graphite rolled into a tube. The ends of the CNTs are capped with C60 hemispheres.

8. When semiconductors are reduced to nanometres they become pure conductors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When semiconductors are reduced to the nano form their chemical properties changes significantly and they become insulators, as there is no more space for free electrons to move.

9. Quantum dots can be used in _________
a) Crystallography
b) Optoelectronics
c) Mechanics
d) Quantum physics
View Answer

Answer: b
Explanation: Quantum dots are basically semiconductor nanoparticles that show a particular colour on illumination by a light. They have unique electrical and optical properties. Due to this, they are widely used in optoelectronics.
advertisement

10. Vesicle is a type of __________
a) Nanostructure
b) Nanoparticle
c) Nanocrystal
d) Supramolecular system
View Answer

Answer: d
Explanation: Vesicle is a bubble of liquid within another liquid, a supramolecular assembly made up of man different molecules. They can be formed naturally as well as artificially.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Physics.

To practice all areas of Engineering Physics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn