Strength of Materials Questions and Answers – Moment of Inertia of Section

This set of Strength of Materials Problems focuses on “Moment of Inertia of Section”.

1. What is the moment of inertia of a circular section?
a) πD4/64
b) πD3/32
c) πD3/64
d) πD4/32
View Answer

Answer: a
Explanation: The moment of inertia of a circular section is πD4/64.

2. What is the moment of inertia of a rectangular section about an horizontal axis through C.G?
a) bd3/6
b) bd2/12
c) b2d2/12
d) bd3/12
View Answer

Answer: d
Explanation: The moment of inertia of a rectangular section about an horizontal axis through C.G is bd3/12.

3. What is the moment of inertia of a rectangular section about an horizontal axis passing through base?
a) bd3/12
b) bd3/6
c) bd3/3
d) bd2/3
View Answer

Answer: c
Explanation: The moment of inertia of a rectangular section about an horizontal axis passing through base is bd3/3.
advertisement
advertisement

4. What is the moment of inertia of a triangular section about the base?
a) bh2/12
b) bh3/12
c) bh3/6
d) bh2/6
View Answer

Answer: b
Explanation: The moment of inertia of a triangular section about the base is bh3/12.

5. What is the moment of inertia of a triangular section about an axis passing through C.G. and parallel to the base?
a) bh3/12
b) bh3/24
c) bh3/36
d) bh3/6
View Answer

Answer: c
Explanation: The moment of inertia of a triangular section about an axis passing through C.G. and parallel to the base is bh3/36.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. What will be the moment of inertia of a circle in cm4 of diameter is 10cm?
a) a340
b) 410
c) 460
d) 490
View Answer

Answer: d
Explanation: The moment of inertia of a circle is = πD4/64
= 491.07 cm4.

7. What will be the moment of inertia of the given rectangle about an horizontal axis passing through the base?
Find the moment of inertia of rectangle about an horizontal axis passing through the base
a) 1500 mm4
b) 1650 mm4
c) 1666 mm4
d) 1782 mm4
View Answer

Answer: c
Explanation: The moment of inertia of a rectangular section about an horizontal axis passing through base = bd3/3
= 5x10x10x10/3
= 1666.66 mm4.
advertisement

8. What will be the moment of inertia of the given rectangular section about an horizontal axis through C.G.?
Find the moment of inertia of rectangle about an horizontal axis passing through the base
a) 350 mm4
b) 379mm4
c) 416mm4
d) 500mm4
View Answer

Answer: c
Explanation: The moment of inertia of a rectangular section about an horizontal axis through C.G = bd3/12
= 5x10x10x10/12
= 416.67 mm4.

9. What will be the moment of inertia of the given triangle about the base?
The moment of inertia of the given triangle about the base is 21.33 mm4
a) 20.33 mm4
b) 21.33 mm4
c) 24.33 mm4
d) 22.33 mm4
View Answer

Answer: b
Explanation: The moment of inertia of a triangular section about the base = bh3/12.
= 4x4x4x4/12
= 21.33 mm4.
advertisement

10. What will be the moment of inertia of the given triangle about an axis passing through C.G and parallel to base?
The moment of inertia of the given triangle about the base is 21.33 mm5
a) 6.1 mm4
b) 7.1 mm4
c) 8.1 mm4
d) 7.56 mm4
View Answer

Answer: b
Explanation: The moment of inertia of a triangular section about an axis passing through C.G. and parallel to the base = bh3/36.
= 4x4x4x4/36
= 7.11 mm4.

11. What will be the difference between MOI of two triangle sections is in 1st, MOI is taken about its base and in 2nd MOI is taken about its centroid?
a) bh3/12
b) bh3/18
c) bh3/36
d) bh3/24
View Answer

Answer: b
Explanation: The moment of inertia of a triangular section about the base is bh3/12
The moment of inertia of a triangular section about an axis passing through C.G. is bh3/36
So the difference = bh3/12 – bh3/36 = bh3/18.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Strength of Materials.

To practice all areas of Strength of Materials Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.