Strength of Materials Questions and Answers – Properties of Strain

This set of Strength of Materials Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Properties of Strain”.

1. The property of a material by which it can be drawn into thin wires is?
a) Malleability
b) Plasticity
c) Ductility
d) Elasticity
View Answer

Answer: c
Explanation: The ductile material can be drawn into wires because it can resist large deformation. Malleability is the property by which it can be made into thin sheets.

2. If the material has identical elastic properties in all directions, it is called ____________
a) Elastic
b) Isotropic
c) Plastic
d) Homogeneous
View Answer

Answer: b
Explanation: An homogeneous material is that with uniform composition. An elastic and plastic are different on the criteria.

3. Why is the strain the fundamental property but not the stress?
a) Because it is dimensionless
b) Because it is a ratio
c) Because it’s value is calculated in the laboratory
d) No stress is the fundamental property
View Answer

Answer: c
Explanation: The stress is the fundamental property because it is calculated in the laboratory. It is a non dependable value.
advertisement
advertisement

4. The material in which large deformation is possible before absolute failure by rupture is called ____________
a) Plastic
b) Elastic
c) Brittle
d) Ductile
View Answer

Answer: d
Explanation: The ductile material can be drawn into wires because it can resist large deformation before it fails.

5. What is a creep?
a) Gradual increase of plastic strain with time at constant load
b) Gradual increase of elastic strain with time at constant load
c) Gradual increase of plastic strain with time at varying load
d) Gradual increase of elastic strain with time at varying load
View Answer

Answer: a
Explanation: Creep is the property by virtue of which a metal specimen undergoes additional deformation with the passage of time under sustained loading within elastic limit. It is permanent in nature and cannot be recovered after removal of load, hence is plastic in nature.

6. If the material has different elastic properties in perpendicular directions, it is called ____________
a) Elastic
b) Isotropic
c) Orthotropic
d) Plastic
View Answer

Answer: c
Explanation: Isotropic material has the same elastic properties but ortho tropic material has the same.

7. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?
a) Visco-elastic – small plastic zone
b) Orthotropic material – different properties in three perpendicular directions
c) Strain hardening material – stiffening effect felt at some stage
d) Isotropic material – same physical property in all directions at a point
View Answer

Answer: a
Explanation: Visco-elastic material exhibit a mixture of creep and elastic after effects at room temperature. Thus their behaviour is time dependent. Materials with different properties in different directions are called anisotropic. Orthotropic material is a special case of an anisotropic material in three mutually perpendicular directions. However, these are symmetric about any axis.
advertisement

8. The phenomenon of slow extension of materials having a constant load, I.e. increasing with the time is called
a) Creeping
b) Yielding
c) Breaking
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The creeping is the phenomenon of deformation in materials which have been under load for several time. When the load is put on the material, initially it deforms but when the load is not removed, it causes a small amount of deformation which increases with time.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Strength of Materials.

advertisement

To practice all areas of Strength of Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.