Strength of Materials Questions and Answers – Analyse Slope of Various Beams

This set of Strength of Materials Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Analyse Slope of Various beams”.

1. A cantilever beam subjected to a point load at free end of span “l” m and possess flexural rigidity (EI).
a) Wl3 / 6EI
b) Wl4/ 8EI
c) Wl2/ 2EI
d) Wl4/ 5EI
View Answer

Answer: c
Explanation: Area of BMD = A = Wl2/ 2.
According to Mohr’s theorem 1, slope (i) = A/EI = Wl2/ 2EI radians.

2. Cantilever scaffolding is also known as ____________
a) mason’s scaffolding
b) suspended scaffolding
c) needle scaffolding
d) ladder scaffolding
View Answer

Answer: c
Explanation: The cantilever scaffolding consists of platform supported by series of cantilever beams passing through window openings. They are used when it is not possible to fix the standards into the ground. It is also known as needle scaffolding.

3. Scaffolding you generally adopted when the height of structure is above ___________
a) 1.3 m
b) 1.5 m
c) 1.7 m
d) 2.2 m
View Answer

Answer: b
Explanation: Scaffolding is a temporary platform provided with necessary supports close to the work to provide a limited space for the labours and workers for the construction of masonry work of any structure above 1.5 m.
advertisement
advertisement

4. The horizontal platform in between any two flights of a staircase is called ___________
a) Landing
b) Balustrade
c) Nosing
d) Stringer
View Answer

Answer: a
Explanation: Landing in stair may be defined as the horizontal platform provided in between any two flights landing. Landing which provides 90 degree turn in the layout of a stair is known as quarter space landing.

5. The ratio of maximum load to the unit area is ________
a) Ultimate bearing capacity
b) Allowable bearing capacity
c) Safe bearing capacity
d) Bearing capacity
View Answer

Answer: d
Explanation: The term bearing capacity of the soil is defined as the maximum load per unit area which the soil will resist safely without yielding or displacement.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. ______ is part of a structure which transmits the load to the soil underneath.
a) Basement
b) Plinth
c) Lentils
d) Foundation
View Answer

Answer: d
Explanation: The lowest artificial built part of structure which transmits the load of the structure to the soil lying underneath. The foundation of a structure is always constructed below ground level. They distribute the load of structure over large bearing area. It increases the stability of the structure as a whole.

7. Full form of NBC ___________
a) Nominal Building Centre
b) National Building Code
c) National Building Cluster
d) Nominal Buoyance Centre
View Answer

Answer: b
Explanation: NBC stands for National Building Code. According to NBC, all the buildings existing and in construction are classified into number of groups. The respective crystal details are followed with respective synapses.
advertisement

8. The ultimate bearing capacity/factor of safety = ____________
a) Bearing capacity
b) Allowance bearing capacity
c) Safe bearing capacity
d) Soil consolidation capacity
View Answer

Answer: c
Explanation: The safe bearing capacity of the soil is equal to ultimate bearing capacity divided by certain factor of safety. Roughly a factor of safety of 2 is used for most of the building sites and generally, a factor of safety of 2.5 to 3 is considered for heavy building constructions.

9. _____ is measured on percentage basis.
a) Camber
b) Formation width
c) Super elevation
d) Shoulder
View Answer

Answer: a
Explanation: The rise given to the centre of the carriage way with reference to its edge can be termed as camber. It is expressed as 1 vertical to n horizontal. It is also measured along percentage basis.
advertisement

10. ______ bridge any opening like a window, door, cupboard etc in a building.
a) Sunshade
b) Lintel
c) Footings
d) Stairs
View Answer

Answer: b
Explanation: Lintel is a horizontal structural member spanning any opening to support loads of the structure coming over it.
i) To facilitate the fixing of doors and windows frames wherever.
ii) They used to receive load from wall constructed over them.

11. The first solar cooker was developed in the year ____________
a) 1947
b) 1953
c) 1945
d) 1960
View Answer

Answer: c
Explanation: The Solar cookers have a very relevant place in the present fuel consumption pattern. The first solar cooker was developed in the year 1945 by Mr M K Ghosh. The main reasons for non- acceptance of this device was a cheap availability of cooking fuel.

12. Solar arrays are defined in terms of ____________
a) Circuits
b) Diodes
c) Kernel
d) Panels
View Answer

Answer: a
Explanation: The solar arrays are electrically defined in terms of circuits each of which contributes a portion of the total current output at some nominally specified array voltage.

13. In a cantilever of span “L” subjected to a concentrated load of “W” at a distance of L/3 from free end. The deflection is ________
a) WL3/3EI
b) 14WL3/81EI
c) WL3/81EI
d) 8WL3/81EI
View Answer

Answer: d
Explanation: The deflection developed at the
Deflection 8WL3/81EI in cantilever of span “L” subjected to concentrated load of “W”
y= W × ( 2L/3)3/ 3EI
y= 8WL3/81 EI.

14. Calculate the slope in a simply supported beam subjected to point load at centre. Take the EI into consideration.
a) Wl3/4EI
b) Wl2/16EI
c) Wl3/8EI
d) Wl4/6EI
View Answer

Answer: b
Explanation: The slope in a beam can be determined by Mohr’s theorem 1: i = A/EI.
The BMD of beam portion will be Wl2/16.
The slope (i) = Wl2/16EI.

15. Which of the following is a mechanical property of materials?
a) Surface Tension
b) Compressibility
c) Elasticity
d) Specific volume
View Answer

Answer: c
Explanation: The elasticity is the property by which the body returns to its original shape after the removal of external load. If a body regains completely its original shape is said to be a perfectly elastic material. Rubber, mild steel and copper may be considered to be perfectly elastic within certain limits.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Strength of Materials.

To practice all areas of Strength of Materials for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.