Strength of Materials Questions and Answers – Mass Moment of Inertia

This set of Strength of Materials Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mass Moment of Inertia”.

1. What is the product of the mass and the square of the distance of the center of gravity of the mass from an axis?
a) Moment of inertia
b) Mass moment of inertia
c) Center of gravity
d) Product of inertia
View Answer

Answer: b
Explanation: The product of the mass and the square of the distance of the center of gravity of the mass from an axis is known as the mass moment of inertia about that axis.

2. What is the unit of mass moment of inertia?
a) m4
b) m6
c) N
d) m2
View Answer

Answer: b
Explanation: The mass moment of inertia is the product of moment of inertia and area. So L4 x L2 = L6. so its unit will be m6.

3. What is mass moment of inertia of circular plate?
a) Md2/3
b) Md2/12
c) Mr2/4
d) Mr2/3
View Answer

Answer: c
Explanation: The mass moment of inertia of circular plate is Mr2/4.
advertisement
advertisement

4. What is the mass MOI of a rectangular plate about x-axis passing through the C.G of the plate if the y-axis is parallel to d and perpendicular to b?
a) Mb2/12
b) Md2/12
c) Md2/6
d) Mb2/6
View Answer

Answer: b
Explanation: As the mass MOI is to be find along the x-axis, it would be Md2/12.

5. What is the mass MOI of right circular cone of radius R and height H about its axis?
a) 4MR2/10
b) MR2/10
c) 3MR2/10
d) MR2/12
View Answer

Answer: c
Explanation: The mass MOI of right circular cone of radius R and height H about its axis is 3MR2/10.

Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. What is the mass MOI of a hollow circular cylinder if R is the outer diameter and r is the inner diameter?
a) M(R + r)/4
b) M(R – r )/4
c) M(R+ r)/2
d) M(R – r)/2
View Answer

Answer: a
Explanation: The mass MOI of a hollow circular cylinder is M(R + r)/4 where R is the outer diameter and r is the inner diameter.

7. What is the mass MOI of a rectangular plate about y-axis passing through the C.G of the plate if the y-axis is parallel to d and perpendicular to b?
a) Mb2/12
b) Md2/12
c) Md2/6
d) Mb2/6
View Answer

Answer: a
Explanation: As the mass MOI is to be find along the y-axis, it would be Mb2/12.
advertisement

8. The product of inertia at the principal axes is _____________
a) Minimum
b) Unit
c) Zero
d) Maximum
View Answer

Answer: c
Explanation: The moment of inertia about x-axis and about y-axis, on the axis they are zero. So the product of inertia will be zero in the principal axis.

9. What is the unit of product of inertia?
a) mm4
b) mm2
c) mm
d) mm3
View Answer

Answer: a
Explanation: The unit of product of inertia is same as that of moment of inertia I.e. mm4.
advertisement

10. What is the product of inertia of the given following section?
Find the unit of product of inertia from the given diagram
a) 50mm4
b) 625mm4
c) 125mm4
d) 250mm4
View Answer

Answer: b
Explanation: The product of inertia = area x points of C.G
= ( 10×5) x 5 x 2.5 = 625mm4.

11. What is the product of inertia of a circle of diameter 10mm?
a) 1862mm4
b) 1945mm4
c) 1963mm4
d) 2014mm4
View Answer

Answer: c
Explanation: The product of inertia = area x C.G
= πx 10×10 / 4 x 5×5 = 1963mm2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Strength of Materials.

To practice all areas of Strength of Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.