Strength of Materials Questions and Answers – Thin Cylinder due to Longitudinal Stress on Surface of Cylinder

«
»

This set of Strength of Materials MCQs focuses on “Thin Cylinder due to Longitudinal Stress on Surface of Cylinder”.

1. Calculate the hoop stress at the bottom of penstock, if a steel penstock of 1 m and 10 mm thick is subjected to 100m head of water. Take w = 9.81 kN/m3.
a) 49 N/mm2
b) 47 N/mm2
c) 45 N/mm2
d) 43 N/mm2
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that p = wh ; p = 9.81×100 = 981 kN/m2= 0.981 N/mm2.
Hoop stress = pd/2t = 0.981 ×1000/2×10 = 49 N/mm2.
advertisement

2. Maximum daily demand = _____ × Average daily demand.
a) 2.5
b) 3.5
c) 1.5
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Peak demand is a maximum consumption of water in an hour or in a day the effects of monthly variations of flow influences the design of pumps and services reservoirs.
Maximum daily demand = 1.5 × Average daily demand.

3. Which of the following is not a short term estimate in population forecast?
a) Graphical comparison
b) Geometrical increase method
c) Arithmetical increase method
d) Graphical extension method
View Answer

Answer: a
Explanation: Graphical comparison is a long term estimate. In this estimate, the population time curve of a given community can be extrapolated on the basis of trends experienced by similar and larger communities.

4. Pn = P[1+r/100]n is a formula used in ___________
a) Arithmetical increase method
b) Incremental increase method
c) Geometrical increase method
d) Graphical extension method
View Answer

Answer: c
Explanation: Geometrical increase method is used for young and rapidly growing cities
The formula used is Pn = P[1+r/100]n; Where Pn = population of “n” decades
r = percentage rate of increase per year
n = number of years or decades.

5. According to Freeman, estimate of fire demand can be made from the formula?
a) Q = 3175 P
b) Q = 2125 P
c) Q = 1136.5 (P/5 +10)
d) Q = 2715 (P/5 + 10)
View Answer

Answer: c
Explanation: Fire fighting demand is provided acquisition draught on distribution system with normal supply to the consumers according to J R freeman’s formulae :
Q = 1136.5 ( P/5 + 10 )
Q = quantity of water in litres per minute
P = population in thousands.
advertisement

6. Fire hydrants are located in a main at a distance of ______________
a) 200 to 250 m
b) 150 to 200 m
c) 100 to 150 m
d) 50 to 100 m
View Answer

Answer: c
Explanation: A sufficient amount of water must therefore always be available to satisfy the peak demand and extinguish any possible fire. For effective fire protection, hydrants are located at about 150 m intervals.

7. In total consumption, losses account about __________
a) 10
b) 15
c) 30
d) 25
View Answer

Answer: b
Explanation: In total consumption, losses account about 15 %.

Types of consumption Percentage varies
Industrial and commercial demand 25 %
Public demand 15 %
Losses 15 %

8. _______ is integrated or summation hydrograph.
a) Mass curve
b) Mild curve
c) Ryve’s curve
d) Dicken’s curve
View Answer

Answer: a
Explanation: Mass curve diagram is the integrated or summation hydrograph. It shows the relation between time and cumulative discharges in a river.

9. ___________ is an example of a subsurface source.
a) Streams
b) Impounding reservoir
c) Rivers
d) Springs
View Answer

Answer: d
Explanation: When ground water appears at the surface for any reason springs are formed. The springs generally can supply small quantity of water.
advertisement

10. Infiltration wells are ____________ wells constructed in series.
a) Vertical
b) Horizontal
c) Inclined
d) Radial
View Answer

Answer: a
Explanation: Infiltration wells are the vertical shallow wells constructed in series along the banks of rivers. The wells are connected by Porous pipes to a sump well called “jack well”.

11. _______ are the horizontal tunnels laid along the banks of river.
a) Infiltration wells
b) infiltration reservoir
c) infiltration galleries
d) infiltration Springs
View Answer

Answer: c
Explanation: Infiltration galleries are used as source of water supply. These are the horizontal tunnels which are constructed through water bearing strata. They are usually laid along the banks of rivers, so that water can be drawn across the line of flow.

12. Carbonic acid is high in ______ springs.
a) Gravity
b) Surface
c) Artesian
d) Erotic
View Answer

Answer: b
Explanation: Surface springs are formed when subsoil water is exposed to the ground. The spring water which is not disturbed by the rainfall is usually attractive in appearance and of good palatability. However, the content of free carbonic acid is sometimes high and spring water may possess corrosive and plumb solvent properties.

13. In _________ springs, that trench acts as a storage reservoir.
a) Surface
b) Erotic
c) Artesian
d) Gravity
View Answer

Answer: d
Explanation: Gravity springs are developed due to overflowing of water table. The flow from a gravity spring is variable with rise or fall of water table. In order to meet with such fluctuations, a trench may be constructed near such spring. That trench acts as a storage reservoir.
advertisement

14. Which of the following wells are also known as water table well?
a) Deep wells
b) Open wells
c) Shallow wells
d) Sunk wells
View Answer

Answer: c
Explanation: Shallow well is a well which supply from the uppermost aquifer. The flow into the wells takes place only by gravity. Due to this depression, the well is also known as gravity well or water table well.

15. Calculate the strain energy of a member bearing stress of 0.0366 N/mm2. If the length of the member is 1 m and a cross section area is 60000mm2. Take E = 2 × 105 N/mm2.
a) 0.4 Nmm
b) 0.5 Nmm
c) 0.6 Nmm
d) 0.2 Nmm
View Answer

Answer: d
Explanation: Strain energy = f2/ 2E × Volume
= (0.0366)2 / 2 × 2 × 105 × ( 60000) × 1000
= 0.2 Nmm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Strength of Materials.

To practice MCQs on all areas of Strength of Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn