Reflector Antenna Questions and Answers – Aperture Blockage

«
»

This set of Reflector Antenna online quiz focuses on “Aperture Blockage”.

1. Which of the following is used to avoid the aperture blockage due to secondary reflector?
a) Offset feed system
b) Cassegrain
c) Plane reflector
d) Parabolic antenna
View Answer

Answer: a
Explanation: Offset feed system is used to avoid the aperture blocking effect due to the dependence of secondary reflector. In this a feed radiator is placed at the focus in an inclined position such that all rays are collimated without formation of blockage region. In Cassegrain, plane reflector there is a blocking effect.
advertisement

2. Which of the following causes aperture blockage in a Cassegrain antenna?
a) Main reflector
b) Sub-reflector
c) Feed radiator
d) Noise from surroundings
View Answer

Answer: b
Explanation: The sub-reflector causes the aperture blockage in a Cassegrain antenna. It can be reduced by reducing the size of the sub-reflector.

3. In which of the following the secondary reflector faces the primary reflector?
a) Cassegrain
b) Gregorian
c) Corner reflector
d) Plane reflector
View Answer

Answer: b
Explanation: In Gregorian antenna, sub-reflector is ellipsoidal and has its concave side faces the primary reflector. In Cassegrain, sub-reflector is hyperboloid with its convex side facing the feed. Corner and plane reflectors are normal reflector antennas while Cassegrain and Gregorian are dual reflector antennas.
advertisement
advertisement

4. Which of the following statement is true regarding a Gregorian antenna?
a) Sub-reflector ellipsoidal lies closer to the focus of the paraboloid
b) Sub-reflector is a hyperboloid with its convex facing feed
c) Sub-reflector is an ellipsoidal with its concave facing reflector
d) Sub-reflector is an ellipsoidal with its concave facing feed
View Answer

Answer: c
Explanation: Gregorian antenna is a dual reflector antenna having a concave secondary reflector. The secondary reflector also known as sub-reflector is a ellipsoidal. It lies beyond the focus of the paraboloid.

5. In which of the following the aperture blocking is reduced by permitting antenna to operate in a single polarization?
a) Truncated reflector
b) Cassegrain
c) Polarization-twist reflector
d) Plane reflector
View Answer

Answer: c
Explanation: Aperture blocking is reduced by permitting the antenna to operate with a single polarization in Polarization-twist reflector. Truncated reflector is a type of parabolic reflector. Cassegrain is a dual reflector.
advertisement

6. In which of the following a sub-reflector called trans-reflector is present?
a) Polarization-twist reflector
b) Plane reflector
c) Cassegrain
d) Gregorian
View Answer

Answer: a
Explanation: It is present in Polarization-twist reflector. Sub-reflector consists of a horizontal grating of wires. Cassegrain contains a hyperboloid sub-reflector. Gregorian contains an ellipsoidal sub-reflector.

7. Which of the following is not used for aperture blocking?
a) Reducing size of sub-reflector
b) Offset feed system
c) High directive feed
d) Reducing spillover
View Answer

Answer: c
Explanation: A high directive feed means a large feed. It partially shadows the primary reflector and becomes an obstacle for blockage. Aperture blocking can be avoided by reducing size of sub-reflector, thereby spillover and by using Offset feed system.
advertisement

8. Which of the following condition holds good for minimum total aperture blocking in Cassegrain?
a) Area of sub-reflector and projected area of feed are equal
b) Area of primary reflector and projected area of feed are equal
c) Area of sub-reflector greater than area of primary reflector
d) Area of sub-reflector is less than projected area of feed
View Answer

Answer: a
Explanation: Minimum total aperture blocking occurs when the area of sub-reflector and projected area of feed are approximately equal. In other conditions, the main ray back radiated ray gets added up with collinear rays from the primary reflector.

9. In Polarization-twist reflector, sub-reflector consists of a horizontal grating of wires.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In Polarization-twist reflector, sub-reflector consists of a horizontal grating of wires called trans-reflector. In this the antenna is permitted to operate only at a single polarization. The polarized radiation is rotated by 90° by sub-reflector at the primary reflector with the help of twist reflector.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Reflector Antenna for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter