Reflector Antenna Questions and Answers – Feeding Systems

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Feeding Systems”.

1. Which of the following is called as the source placed at the focus?
a) Feed radiator
b) Reflector
c) Secondary radiator
d) Primary / reflector
View Answer

Answer: a
Explanation: The source placed at the focus is called as feed radiator. It is also known as primary radiator. The reflector is called as the secondary radiator. A reflector antenna contains primary and secondary radiators.
advertisement

2. In which of the following cases, a parabolic reflector primary radiator is said to be ideal feed?
a) The entire reflector is illuminated with no radiation in unwanted direction when feed radiated entire energy towards it
b) Some part of reflector is illuminated with no radiation in unwanted direction when feed radiated entire energy towards it
c) Some part of reflector is illuminated with radiation in unwanted direction when feed radiated entire energy towards it
d) The entire reflector is illuminated with small radiation in unwanted direction when feed radiated entire energy towards it
View Answer

Answer: a
Explanation: A parabolic reflector primary radiator is said to be ideal feed, when the feed radiates entire energy, the reflector is fully illuminated and there is no energy radiation in unwanted direction.

3. To obtain maximum beam pattern, the primary radiator is placed ______ in a reflector antenna.
a) between Focus and Directrix
b) after the focus
c) at the focus point
d) can be placed anywhere
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum beam pattern is obtained only when the feed is placed at the focus of the parabola. Reflector antenna is a high gain antenna. So this is one of the important points to obtain the maximized gain.
advertisement
advertisement

4. When the feed is moved along the main axis in a reflector antenna what happens to the beam pattern?
a) It broadens
b) It deteriorates
c) Beam remains unchanged
d) Side lobes are increased
View Answer

Answer: a
Explanation: Maximum beam pattern is obtained only when the feed is placed at the focus of the parabola. When the feed is moved along the main axis, beam gets broadened.

5. The beam gets deteriorated when it is moved along a line perpendicular to the main axis passing through focus?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Beam pattern is maximum only when the feed is placed at the focus of the parabola. When the feed is moved along the main axis, beam gets broadened. When it is moved along perpendicular line beam gets deteriorated.
advertisement

6. In a Cassegrain feed system; the feed is placed at _____
a) Focus
b) Vertex
c) Directrix
d) Anywhere between vertex and focus
View Answer

Answer: b
Explanation: Cassegrain is a dual reflector antenna. In this the feed is placed at the vertex of the parabolic reflector. The focus of the sub-reflector coincides with the focus of parabolic reflector and it illuminates the reflector.

7. Which of the following coincides with the focus of the parabolic reflector in a Cassegrain antenna?
a) Feed
b) Parabolic reflector
c) Focus of hyperboloid reflector
d) Focus of primary radiator
View Answer

Answer: c
Explanation: The focus of the sub-reflector coincides with the focus of parabolic reflector and it illuminates the reflector. Since it is a Cassegrain, the sub-reflector is a hyperboloid reflector.
advertisement

8. Which of the following regarding the Cassegrain feed system is false?
a) Spill over is reduced
b) It is a dual reflector antenna
c) Minor lobe radiation increases
d) A convex sub-reflector is used
View Answer

Answer: c
Explanation: Spill over is the power loss when the reflector fails to redirect the energy. With the use of sub-reflector, this is reduced. Thus the minor lobe radiation also decreased. A convex hyperboloid is used as a sub-reflector. It is a dual reflector antenna with primary and two secondary radiators.

9. When a dipole with a parasitic reflector is used as a feed system, the distance between them is _____
a) 0.125λ
b) 0.4λ
c) 1λ
d) 0.625λ
View Answer

Answer: a
Explanation: In a parabolic reflector antenna, a dipole along a parasitic reflector serves well as a feed radiator. The distance between parasitic reflector and the dipole is 0.125λ. The distance between dipole to dipole is approximately 0.4λ.
advertisement

10. Which of the following uses a concave sub-reflector in a dual reflector antenna?
a) Cassegrain
b) Gregorian
c) Both Gregorian &Cassegrain
d) Neither Gregorian nor Cassegrain
View Answer

Answer: b
Explanation: Cassegrain and Gregorian are dual reflector antennas. Gregorian antenna has a concave sub-reflector which is elliptic. Cassegrain uses a hyperboloid reflector which is convex towards the feed. The sub-reflectors are used to reduce the spillover efficiency.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter