Antennas Questions and Answers – Frequency Independent Antenna – Helical Antenna

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Frequency Independent Antenna – Helical Antenna”.

1. Which of the following modes does the condition πD << λ is satisfied in helical antenna?
a) Axial mode
b) Normal mode
c) Conical mode
d) Axial, Normal and Conical
View Answer

Answer: b
Explanation: The circumference of the helical antenna C= πD varies with the wavelength in different modes as follows
In Normal mode: πD << λ
Axial mode: C ≈ λ
Conical mode: C ≈n λ
advertisement

2. What is the pitch angle of the helical antenna to become a loop antenna?
a) 90
b) 0
c) 45
d) 60
View Answer

Answer: b
Explanation: C is the circumference and L is the length, s is the spacing between turns.
When pitch angle α=0, the separation becomes zero and length will be equal to circumference of the loop. Hence it acts as a loop antenna.
Find the pitch angle of the helical antenna from the given diagram

3. What is the pitch angle if the separation of turns is at 2 cm and the circumference is of 4 cm?
a) 26.56
b) 62.65
c) 30
d) 25.34
View Answer

Answer: a
Explanation: From the figure, \(α=tan^{-1}⁡\frac{S}{C}=tan^{-1}\frac{2}{4}=tan^{-1}⁡\frac{1}{2}=26.56\)
Find the pitch angle of the helical antenna from the given diagram
advertisement
advertisement

4. What is the necessary condition for a helical antenna to operate in the axial mode?
a) πD << λ
b) πD ≈ λ
c) πD ≈ nλ
d) πD=0
View Answer

Answer: b
Explanation: In Normal mode: πD << λ
Axial mode: C ≈ λ
Conical mode: C ≈n λ
D=0 then there is no loop and is no longer helical.

5. What is the pitch angle of the helical antenna to become a linear antenna?
a) 90
b) 0
c) 45
d) 60
View Answer

Answer: a
Explanation: C is the circumference and L is the length, s is the spacing between turns.
When pitch angle α=90, the separation between turns becomes parallel to length (tending to infinity pitch angle) hence it acts as a linear antenna.
Find the pitch angle of the helical antenna from the given diagram

advertisement

6. What is the Input impedance of the axial feed helical antenna with circumference per unit wavelength is 1.2?
a) 168Ω
b) 186Ω
c) 198Ω
d) 158Ω
View Answer

Answer: a
Explanation: Input impedance of helical antenna with axial feed is given by \(Z=140 \frac{C}{λ}\)
\(Z=140 \frac{C}{λ}=140×1.2=168\Omega\)

7. What is the total axial length of the helical antenna with 5 turns and circumference per wavelength is 1.2 and separation between turns is 2 cm?
a) 10cm
b) 20cm
c) 6cm
d) 12cm
View Answer

Answer: a
Explanation: The total axial length of the helical antenna with N turns and separation distance between the turns S is given by A= NS
A=NS=5 * 2 = 10cm
advertisement

8. The Axial ratio of the helical antenna with 3 turns is _____
a) 1.11
b) 0.89
c) 6
d) 0.98
View Answer

Answer: a
Explanation: The axial ratio of helical antenna is given by \(AR = \frac{2N+1}{2N} \)
\(AR = \frac{2N+1}{2N} = \frac{7}{6} = 1.11\)

9. Find the number of turns in the helical antenna with directivity 120 and Cλ=1 and pitch angle 6°.
a) 100
b) 50
c) 120
d) 12
View Answer

Answer: a
Explanation: Directivity of helical antenna D = 12CλnSλ
Pitch angle \(α=tan^{-1}⁡\frac{S_λ}{C_λ}\)
⇨ Sλ=Cλ tan α=1*0.1=0.1
D = 12CλnSλ
120=12×1×n×0.1
n=100 turns
advertisement

10. Which of the following type does helical antenna belongs to?
a) Wire type
b) Aperture
c) Reflector
d) Array
View Answer

Answer: a
Explanation: Helical antenna belongs to wire type antenna. It is in the form of the helix and operates in the VHF and UHF. It is mainly a circular polarized antenna.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter