Reflector Antenna Questions and Answers – Parabolic Reflector Antenna

«
»

This set of Reflector Antenna online test focuses on “Parabolic Reflector Antenna”.

1. Which of the following wave conversion mechanism is performed in a parabolic reflector antenna?
a) Plane to spherical
b) Spherical to plane
c) Performs both plane to spherical and spherical to plane
d) Elliptic polarization
View Answer

Answer: b
Explanation: In a parabolic reflector antenna, the wave conversion mechanism used is spherical to plane. It works on the principle of geometric optics. The reflected plane waves travel parallel o the major axis of the reflector.
advertisement

2. The power gain of the parabolic reflector with circular aperture of diameter 10λ?
a) 100π
b) 10π
c) 600π
d) 360π
View Answer

Answer: c
Explanation: The power gain of the parabolic reflector with circular aperture of diameter d is given by
\(G_p = 6\frac{d^2}{λ^2} = 600π.\)

3. Find the aperture ratio of the paraboloid with aperture diameter 1m at 1.5GHz frequency?
a) 5
b) 0.2
c) 1.5
d) 7.5
View Answer

Answer: a
Explanation: Aperture ratio \(= \frac{d}{λ}\)
\(λ=\frac{c}{f}=\frac{3×10^8}{1.5×10^9}=0.2m\)
Aperture ratio\( = \frac{1}{0.2}=5.\)
advertisement
advertisement

4. BWFN of a paraboloid antenna with circular aperture assuming feed is isotropic is ____
a) \(\frac{140λ}{d} \)
b) \(\frac{115λ}{d} \)
c) \(\frac{58λ}{d} \)
d) \(\frac{40λ}{d} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: A paraboloid antenna with a circular aperture has
BWFN (Beam width between two first nulls) = \(\frac{140λ}{d}, \) (d is diameter of circular aperture)
For a rectangular aperture \(BWFN =\frac{115λ}{L}, \) (L is length of rectangular aperture).

5. Find the BWFN of a paraboloid with a circular aperture of diameter 10λ?
a) 14 degrees
b) 28 degrees
c) 11.5 degrees
d) 41 degrees
View Answer

Answer: a
Explanation: A paraboloid antenna with a circular aperture has
BWFN (Beam width between two first nulls) = \(\frac{140λ}{d}, \) (d is diameter of circular aperture)
⇨ \(BWFN =\frac{140λ}{10λ}=14 degrees.\)
advertisement

6. What is the ratio of focal length to diameter for practical applications in a parabolic reflector?
a) 0.25 to 0.5
b) < 0.25
c) 0.125 to 0.3
d) 0.5 to 1
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio of focal length (f) to diameter (d) f/d < \(\frac{1}{4}\) indicates radiation away from the parabolic surface of the reflector. So for practical applications it lies between 0.125 and 0.5.

7. Which of the following is false regarding a paraboloid antenna?
a) Spill over decreases due to back lobe of primary radiator
b) Feed placed at the focus is used to improve the beam pattern
c) Pill box provides wide beam in one plane and narrow beam in other plane
d) At lower frequencies parabolic antennas are not used frequently
View Answer

Answer: a
Explanation: Spill over occurs due to the non-captured radiation by the reflector. From the primary radiators also some of forward radiation gets added up with the desired parallel beams. This is called back lobe radiation. It increases due to the back lobe of the primary radiator.
advertisement

8. Which of the following paraboloid reflector is formed by cutting some part of paraboloid to meet requirements?
a) Truncated paraboloid
b) Cassegrain
c) Corner
d) Pill box
View Answer

Answer: a
Explanation: When a portion of the paraboloid reflector is cut off or truncated it is called as truncated paraboloid. Pill box provides wide beam in one plane and narrow beam in other plane. Cassegrain is a dual reflector antenna and Corner reflector is also a type of reflector antenna.

9. Which of the following is used to produce wide beam in one plane and narrow beam in other plane?
a) Pill box
b) Truncated paraboloid
c) Cassegrain
d) Paraboloid with rectangular aperture
View Answer

Answer: a
Explanation: Pill box is short parabolic right cylinder enclosed by parallel plates. It produces a wide beam in one plane and narrow beam in other plane. Cassegrain is a dual reflector. Truncated is a type of paraboloid.
advertisement

10. In a paraboloid antenna, all rays leaving the focal point are collimated along the reflector’s axis after reflection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the geometry of the paraboloid reflector,
⇨ All rays leaving the focal point are collimated along the reflector’s axis after reflection.
⇨ All overall ray path lengths (from the focal point to the reflector and on to the aperture plane) are the same and equal to 2F.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Reflector Antenna for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter