Antennas Questions and Answers – Adaptive Array

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Adaptive Array”.

1. In which of the following the noise interference is detected and is suppressed further?
a) Adaptive arrays
b) Phased array
c) Planar array
d) Sub-array
View Answer

Answer: a
Explanation: The adaptive arrays are extensively used to detect the noise interference in the desired signal and suppress them. It is a combination of array sensors and real time adaptive signal receiver processor.
advertisement

2. The noise detection and suppression is possible with adaptive arrays.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The noise can be detected and can be suppressed in desired direction using the adaptive arrays. Adaptive arrays are combination of array sensors along real time adaptive signal receiver processor.

3. Adaptive arrays provide best results compared to switching beams under more interference.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Switching beams provide intra cellular handoffs but also works best only at less or nil interference. The adaptive arrays can be used under more interference. These are used to detect the noise interference in the desired signal and suppress them. Adaptive array consists of array sensors and real time adaptive signal receiver processor.
advertisement
advertisement

4. In which of the following the nulls are introduced effectively when different other users interferes the desired user?
a) Adaptive array
b) Switching beam
c) Phased array
d) Sub-array
View Answer

Answer: a
Explanation: The advanced digital signal processing in the adaptive arrays helps to reduce the interference compared to switch beams. These adaptive arrays detect the noise interference and also used to suppress it in desired direction. Phased array and sub array don’t provide this.

5. ___ is used to guide the beam in desired direction and place nulls in unwanted direction/interference.
a) Adaptive array
b) Switching beams
c) Phased radar
d) Pulse radar
View Answer

Answer: a
Explanation: The adaptive arrays are extensively used to detect the noise interference in the desired signal and suppress them. The advanced digital signal processing in the adaptive arrays helps to reduce the interference compared to switch beams. Pulse radars are used to know the distance of target. Phased array radars steer the beam in desired direction.
advertisement

6. Which of the following statements is false?
a) The intra cellular handoffs are less in adaptive array compared to switching beams
b) Noise interference cannot be detected in adaptive arrays effectively compared to switching beams
c) Advanced digital signal processors are used in adaptive arrays
d) Algorithms used in adaptive array is more complex than switching beams
View Answer

Answer: b
Explanation: Adaptive array is used to guide the beam in desired direction and place nulls in unwanted direction/interference. More complex algorithms are used in adaptive arrays and also advance digital signal processors are used to different the desired user and the unwanted signals/users.

7. Which of the following is not a benefit of the adaptive array technology?
a) Co-channel interference reduction
b) Reduction in multipath interference
c) Increase in multipath interference
d) Reduction in handoffs
View Answer

Answer: c
Explanation: Adaptive array place nulls in unwanted direction/interference and are used to guide the beam in desired direction. These are used to suppress the noise interference in desired direction. So, the handoffs, co-channel interference, multipath interference are reduced with the help of the advanced digital signal processors and the complex algorithms.
advertisement

8. In which of the following a real time adaptive signal processor is used?
a) Adaptive array
b) Phased array
c) Pulse radar
d) CW radar
View Answer

Answer: a
Explanation: In adaptive array a real time adaptive signal processor is used to detect and nullify the noise interference. Phased array is used to steer the beam. Pulse radar is used to know the target distance and CW radar is used to the velocity of the target.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

advertisement

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter