Antenna Measurements Questions and Answers – Antenna Ranges

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Antenna Ranges”.

1. Which of the following antenna range is used for small antennas?
a) Indoor ranges
b) Outdoor ranges
c) Reflection range
d) Slant range
View Answer

Answer: a
Explanation: Indoor ranges are used for the small antenna as the far field region criteria is achieved in limited space. Space restriction is found in indoor range measurement. Outdoor range is used for larger antenna and in open environment. Reflection range, Slant range and elevation range comes under outdoor ranges.
advertisement

2. Which of the following doesn’t come under indoor ranges?
a) Slant range
b) Anechoic chamber
c) Tampered chamber
d) Compact ranges
View Answer

Answer: a
Explanation: For small antennas whose far filed criterion is obtained within in a limited range, indoor ranges are applicable. Reflection range, Slant range and elevation range belongs to outdoor ranges which is applicable for the larger antennas in open environment. Anechoic, tampered chambers and compact ranges come under indoor ranges.

3. What is the frequency of antennas used for Reflection range?
a) 300MHz to 16GHz
b) 3 MHz to 16MHz
c) 16MHz to 300MHz
d) 3GHz to 30GHz
View Answer

Answer: a
Explanation: Reflection range, Elevation range and Slant range comes under outdoor ranges. The reflection range is an outdoor antenna range test where the antennas are operated at UHF and 16GHz. Ground acts as a reflector.
advertisement
advertisement

4. Which of the following doesn’t come under outdoor ranges?
a) Reflection range
b) Anechoic chamber
c) Slant range
d) Elevation range
View Answer

Answer: b
Explanation: Reflection range, Slant range and elevation range belongs to outdoor ranges. Anechoic, tampered chambers and compact ranges are part of indoor ranges. Indoor ranges are used for the small antenna as the far field region criteria is achieved in limited space and outdoor ranges for larger antennas.

5. Height criteria required for mounting AUT under elevated range test is ______
a) hr ≤ 4D
b) hr ≥ 4D
c) hr ≥ 2D
d) hr ≤ 2D
View Answer

Answer: b
Explanation: Elevated range test is one of the outdoor ranges. The height required to mount the AUT for the elevation range test is given by hr ≥ 4D, where D is the dimension of AUT.
advertisement

6. If the dimension of antenna under test (AUT) is 2m the minimum height required to mount it for elevation range is _______
a) 8m
b) 8cm
c) 4m
d) 2m
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum height required to mount antenna under test for the elevation range is given by a relation hr ≥ 4D, where D is the dimension of AUT.
Minimum height required hr=4D=4*2=8m

7. For AUT to encounter uniform illumination which of the following is true?
a) Height of AUT should be equal to or more than four times the dimension of antenna
b) Height of AUT should be less than four times the dimension of antenna
c) Height of AUT should be equal to or more than two times the dimension of antenna
d) Height of AUT should be less than two times the dimension of antenna
View Answer

Answer: a
Explanation: The amplitude variation over AUT should be more than 0.2dB to get AUT encounter uniform illumination. To satisfy that the height criteria of AUT should be equal to or more than four times the dimension of antenna.
advertisement

8. Which of the following antenna ranges are used to avoid limitations due to electromagnetic interference?
a) Anechoic Chambers
b) Slant height
c) Outdoor ranges
d) Reflection range
View Answer

Answer: a
Explanation: Indoor ranges are used to avoid limitations due to electromagnetic interference and also ignore the environmental changes in surroundings. Indoor ranges have space restrictions unlike outdoor ranges. Anechoic, tampered chambers and compact ranges come under indoor ranges. Reflection range, Slant range and elevation range comes under outdoor ranges.

9. Antenna range refers to the measurement of antenna parameters.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The volume, in which the antenna parameters are measured, is called the antenna range. They are of two types. Indoor ranges are used to avoid limitations due to electromagnetic interference. Outdoor ranges are used for larger antenna in environmental surroundings.
advertisement

10. Which of the following is false regarding elevated range test?
a) To get AUT encounter uniform illumination, the amplitude variation should be less than 0.2dB
b) The height criteria of AUT should be equal to or more than four times the dimension of antenna
c) Range diffraction fences are used to reduce the antenna reflections.
d) To get AUT encounter uniform illumination, the amplitude variation should be more than 0.2dB
View Answer

Answer: d
Explanation: To get AUT encounter uniform illumination, the amplitude variation should not be more than 0.2dB. The height required to mount the AUT for the elevation range test is given by hr ≥ 4D, where D is the dimension of AUT. Range diffraction fences are used to reduce the antenna reflections.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter