Antennas Questions and Answers – Radio Wave Propagation – Structure of Ionosphere

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Radio Wave Propagation – Structure of Ionosphere”.

1. At what height the Ionosphere lies above the earth surface?
a) 70-400km
b) 2-15km
c) 20-70km
d) Above 400km
View Answer

Answer: a
Explanation: Troposphere is the lowest layer in the atmosphere ranging up to 15km. stratosphere lies at 50 to 90km and from 70- 400km ionosphere. Above 400km is the outer atmosphere.
advertisement

2. Which of the following is the nearest Ionospheric layer to the earth surface?
a) D layer
b) E layer
c) F1 layer
d) F2 layer
View Answer

Answer: a
Explanation: D layer is present at 70km from the earth surface and is the nearest layer to earth surface. E layer lies at 110km, f1 layer at 220km and F2 at 250 to 400km. Based on the density of ions different layers are present in this layer.

3. Which of the following layer disappears during night time in ionosphere?
a) D layer
b) E- layer
c) F1 layer
d) F2 layer
View Answer

Answer: a
Explanation: During night time D layer disappears and F1, F2 layers combine together to form an F layer. D layer is present at 70km from the earth surface and is the nearest layer to earth surface. E layer lies at 110km, f1 layer at 220km and F2 at 250 to 400km.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is called as Kennelly Heaviside layer?
a) E layer
b) F1 layer
c) F2 layer
d) D layer
View Answer

Answer: a
Explanation: E layer is called as Kennelly Heaviside layer and F layer is called as Appleton layer. E layer lies at 110km, f1 layer at 220km and F2 at 250 to 400km.

5. In which of the following layers the electron density is high?
a) E layer
b) F1 layer
c) F2 layer
d) D layer
View Answer

Answer: c
Explanation: The electron /ion density increases with the increase in height in ionosphere. F2 layer has 3×105 to 2×106 electron density . F2 layer = 2×105 to 4.5×105
advertisement

6. Which of the following follows Chapman’s law of variation?
a) D layer
b) F1 layer
c) F2 layer
d) Both F1 and F2 layer
View Answer

Answer: b
Explanation: Only F1 layer follows the Chapman’s law of variation where F1 region behaves like an E-region. F1 layer is formed by the ionization of O2 atoms. F2 layer does not follow Chapman’s law of variation.

7. Which of the following regions are present in the night time?
a) D and E layers
b) E and F layers
c) F1 and F2 layers
d) D and F layers
View Answer

Answer: b
Explanation: During night time D layer is not present. F1 and F2 layers get combined to form an F layer during night time. So E and F layers are present at night time.
advertisement

8. Which of the following layer is used for long distance sky wave propagation during night hours?
a) F layer
b) E layer
c) D layer
d) All layers can be used
View Answer

Answer: a
Explanation: F layer is the top layer in the ionosphere and is also present at the night time. So it is used for the long distance sky wave propagation and also its ionization density is high. D layer is not present during night hours.

9. Which of the following is formed by the ionization of UV and corpuscular radiations?
a) E layer
b) F1 layer
c) F2 layer
d) D layer
View Answer

Answer: c
Explanation: F2 layer is formed by the ionization of the UV, x-rays and corpuscular radiations. F1 is formed by the ionization of O2 atoms. F layer is the top layer in the ionosphere and has highest electron density. D layer is due to photo ionization of O2 atoms at first level.
advertisement

10. Which of the following layer is known as absorption layer for short waves?
a) E layer
b) F1 layer
c) F2 layer
d) D layer
View Answer

Answer: d
Explanation: D layer is also known as absorption layer for short wave signal at HF. It reflects signals up to VLF and LF. Its absorption increases with solar activity.

11. Which of the following layer is known as F layer?
a) Appleton layer
b) Kennelly Heaviside layer
c) Absorption layer
d) Sir Appleton
View Answer

Answer: a
Explanation: E layer is called as Kennelly Heaviside layer and F layer is called as Appleton layer. D layer is also known as absorption layer for short wave signal at HF.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter