Antenna Parameters Questions and Answers – Radiation Resistance

«
»

This set of Antenna Parameters Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Radiation Resistance”.

1. What is the radiation resistance of an antenna if it radiates 1kW and current in it is Irms=10A?
a) 0.1Ω
b) 1Ω
c) 10Ω
d) 100Ω
View Answer

Answer: c
Explanation: Power radiated Prad=Irms2 Rrad
⇨ Rrad=\(\frac{P_{rad}}{I_{rms}^2} = \frac{1000}{10×10}=10\Omega\)
advertisement

2. What is the radiation resistance of an antenna if input power to it is 1KW and current in it is 10A having a power loss of 200W?
a) 10Ω
b) 2Ω
c) 12Ω
d) 8Ω
View Answer

Answer: d
Explanation: Input power Pin=Prad+Ploss
⇨ Prad=Pin-Ploss=1000-200=800W
Now, Power radiated Prad=Irms2Rrad
⇨ Rrad=\(\frac{P_{rad}}{I_{rms}^2} = \frac{800}{10×10}\)=8Ω

3. What is the radiation resistance of a short dipole of length L?
a) 20π2 \((\frac{L}{\lambda})^2\)
b) 80π2 \((\frac{l}{\lambda})^2\)
c) 40π2 \((\frac{l}{\lambda})^2\)
d) 160π2 \((\frac{l}{\lambda})^2\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Radiation resistance of a Hertzian dipole of length l is given by R=80π2 \((\frac{l}{\lambda})^2\)
Then short dipole is of length l/2, so the radiation resistance is given by R=80π2\((\frac{L/2}{\lambda})^2=20\pi^2 (\frac{L}{\lambda})^2.\)
advertisement
advertisement

4. If the length of the dipole decreases, then the radiation resistance will________
a) increase
b) decrease
c) depends on current distribution
d) not change
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the radiation resistance of a Hertzian dipole is R=80π2 \((\frac{l}{\lambda})^2\), the radiation resistance will decrease as the length of the dipole decreases. It is directly proportional to the square of the length of the dipole.

5. For a half-wave dipole with length λ/12, what is the antenna efficiency if the Radiation resistance is 2Ω?
a) 0.73
b) 0.073
c) 0.37
d) 0.78
View Answer

Answer: a
Explanation: Radiation resistance \(R_{rad}=80π^2(\frac{l}{\lambda})^2=80π^2 (\frac{\lambda/12}{\lambda})^2\)=5.48Ω
Antenna efficiency \(\eta=\frac{R_{rad}}{R_{rad}+R_{loss}}=\frac{5.48}{5.48+2}=0.73\)
advertisement

6. Find the radiation resistance of a Hertzian dipole of length 1m and operating at a frequency 1MHz?
a) 0.08Ω
b) 8.8mΩ
c) 8.8Ω
d) 0.88Ω
View Answer

Answer: b
Explanation: \(λ=\frac{c}{f}=\frac{3×10^8}{1×10^6}=300m\)
Radiation resistance of a Hertzian dipole is given by \(R=80π^2(\frac{l}{\lambda})^2=80π^2 (\frac{1}{300})^2\)=0.0088Ω

7. Radiation resistance doesn’t depend on direction of power radiated but depends on the frequency.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Radiation resistance doesn’t depend on the direction in which the power is radiated. It depends on frequency through which we will find the wavelength and thereby the radiation resistance.
advertisement

8. What is the radiation resistance of the antenna radiating at 5kW and having maximum current 2A?
a) 25kΩ
b) 2.5kΩ
c) 0.25kΩ
d) 2.5Ω
View Answer

Answer: b
Explanation: \(I_{rms}=\frac{I_m}{\sqrt{2}}=\frac{2}{\sqrt{2}}=\sqrt{2}\)
Power radiated \(P_{rad}=I_{rms}^2 R_{rad}\)
⇨ \(R_{rad}=\frac{P_{rad}}{I_{rms}^2} = \frac{5K}{2}=2.5k\Omega\)

9. Power radiated by half-wave dipole with maximum current amplitude 10A is ______
a) 3.65kΩ
b) 3.650Ω
c) 0.365kΩ
d) 36.50Ω
View Answer

Answer: a
Explanation: For a half-wave dipole the radiation resistance is 73Ω.
\(I_{rms}=\frac{I_m}{\sqrt{2}}=\frac{10}{\sqrt{2}}=5\sqrt{2}\)
Power radiated Prad=Irms2 Rrad=(5√2)2×73=3650Ω=3.65kΩ
advertisement

10. The radiation resistance dissipates same amount of power as it radiated by the antenna.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The radiation resistance is defined as the equivalent resistance that dissipates equal amount of power that is radiated by the antenna. The power radiated by the radiation resistance is given by Prad=Irms2Rrad. Radiation resistance doesn’t depend on direction of power radiated but it depends on the frequency.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antenna Parameters for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter