Horn Antenna Questions and Answers – Design – 2

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design – 2”.

1. HPBW of E-plane horn is (in degrees) _____
a) \(\frac{56λ}{h_e} \)
b) \(\frac{67λ}{h_e} \)
c) \(\frac{λ}{56h_e} \)
d) \(\frac{λ}{67h_e} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: HPBW of E-plane horn is \(\frac{56λ}{h_e} \) where he the aperture dimension of E-plane horn.
advertisement

2. HPBW of H-plane horn is (in degrees) _____
a) \(\frac{56λ}{h_h} \)
b) \(\frac{67λ}{h_h} \)
c) \(\frac{λ}{56h_h} \)
d) \(\frac{λ}{67h_h} \)
View Answer

Answer: b
Explanation: HPBW of H-plane horn is \(\frac{67λ}{h_h} \) where hh the aperture dimension of H-plane horn.

3. HPBW of E-plane horn with aperture dimension 10 λ in degrees is ____
a) 56
b) 67
c) 5.6
d) 6.7
View Answer

Answer: c
Explanation: HPBW of E-plane horn is \(\frac{56λ}{h_e} = \frac{56λ}{10λ}=5.6\).
advertisement
advertisement

4. HPBW of E-plane horn with aperture dimension 10 λ in degrees is ____
a) 56
b) 67
c) 5.6
d) 6.7
View Answer

Answer: d
Explanation: HPBW of H-plane horn is \(\frac{67λ}{h_h} = \frac{67λ}{10λ}=6.7\).

5. What is the physical area of the rectangular horn antenna with E-plane aperture 5 λ and H-plane aperture 4 λ?
a) 20λ2
b) 10λ2
c) 0.8
d) 9 λ
View Answer

Answer: a
Explanation: The physical area of rectangular horn is A = hh×he=5λ×4λ=20 λ2
advertisement

6. Physical area of a conical horn antenna of radius 5cm is____
a) 25π
b) 6.15π
c) 2.5π
d) 25
View Answer

Answer: a
Explanation: Physical area of conical horn A=πr2=π×52=25π.

7. Flare angle of horn antenna when axial length l and path difference δ is given is _____
a) \(θ= 2 cos^{-1}⁡\frac{l}{l+δ} \)
b) \(θ= cos^{-1}⁡\frac{l}{l+δ} \)
c) \(θ= 2 cos^{-1}⁡\frac{l}{l-δ} \)
d) \(θ= cos^{-1}⁡\frac{l}{l-δ} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: Flare angle of horn antenna when axial length l and path difference d is given is
\(θ= 2 cos^{-1}⁡\frac{l}{l+δ} \).
advertisement

8. Flare angle (in degrees) of horn antenna when axial length 10λ and path difference δ = 0.3λ is given is _____
a) θ = 1.386
b) θ = 2.772
c) θ = 27.72
d) θ = 13.86
View Answer

Answer: c
Explanation: Flare angle of horn antenna when axial length l and path difference d is given is
\(θ = 2 cos^{-1}⁡\frac{l}{l+δ}=2 cos^{-1}⁡\frac{10λ}{10.3λ}=27.72\)

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

advertisement

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter