Antennas Questions and Answers – Adaptive Array – Chebyshev Polynomials Properties

«
»

This set of Antennas Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Adaptive Array – Chebyshev Polynomials Properties”.

1. Which of the following statement is true about the Chebyshev function Tm(x)?
a) It is a continuously increasing function after x=1
b) It is a continuously decreasing function after x=1
c) It is a continuously increasing function after x=0
d) It is a continuously decreasing function after x=0
View Answer

Answer: a
Explanation: T0(x) = 1
T1(x) = x
T2(x) = 2x2-1
⇨ T3(x) = 4x3-3x
This is the chebyshev polynomial and it increases continuously after x=1
advertisement

2. How many times the polynomial T5(x) crosses the x-axis between [-1, 1]?
a) 5
b) 4
c) 2
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: The polynomial Tm(x) crosses the x axis m times between -1 and 1. Given polynomial is T5(x).
M=5 therefore it crosses the axis 5 times between [-1, 1].

3. Which of the following statements is true?
a) The polynomials are unstable at interval [-1, 1]
b) The polynomials are marginally stable at interval [-1, 1]
c) The polynomial doesn’t oscillate at interval [-1, 1]
d) The polynomials crosses the axis m-1 times at [-1, 1]
View Answer

Answer: b
Explanation: The polynomials oscillate between -1 and 1 interval. So they are either stable or marginally stable. The polynomial crosses the axis m times in the interval [-1, 1].
advertisement
advertisement

4. What is the possible level from the following for the minor lobe when the main beam level is at 50db and SLL at 10 db according to Chebyshev?
a) 40dB
b) 45dB
c) 50dB
d) 80dB
View Answer

Answer: a
Explanation: The minor lobes are present below the main beam level at a value 1/SLL. SLL is the side lobe level.
Possible level for the minor lobe is 50-10=40dB

5. The condition for the existence of the main lobe according to the Chebyshev is _________
a) |x| > 1
b) |x| < 1
c) |x| = 0
d) 2|x| > 1
View Answer

Answer: a
Explanation: The condition for the existence of the main lobe according to the Chebyshev is |x| > 1.
The condition for the existence of the minor lobe according to the Chebyshev is |x| < 1.
advertisement

6. The condition for the existence of the main lobe according to the Chebyshev is _________
a) |x| > 1
b) |x| < 1
c) |x| = 0
d) 2|x| > 1
View Answer

Answer: a
Explanation: The condition for the existence of the main lobe according to the Chebyshev is |x| > 1.
The condition for the existence of the minor lobe according to the Chebyshev is |x| < 1.

7. Which of the following statements regarding Chebyshev polynomial is true?
a) The polynomial Tm(x) is symmetric for m = even
b) The polynomial Tm(x) is symmetric for m = odd
c) The polynomial Tm(x) is anti-symmetric for m = even
d) The polynomial Tm(x) is symmetric for m = even and odd
View Answer

Answer: a
Explanation: The polynomial Tm(x) is symmetric for m=even and is anti-symmetric for m=odd.
For m=even, at x=0 it is 1. For m=odd, at x=0 it is 0.
advertisement

8. Which of the following properties of Chebyshev polynomial is false?
a) The minor lobes have unequal amplitudes
b) The polynomial Tm(x) is symmetric for m = even
c) The polynomial Tm(x) crosses the x axis m times between -1 and 1
d) Minor lobes exists for |x| < 1
View Answer

Answer: a
Explanation: The minor lobes have equal amplitudes. The polynomial Tm(x) crosses the x axis m times between -1 and 1.
Minor lobes exist for |x| < 1 and major lobes exist for |x| > 1.

9. All the polynomials of the order m pass through the point ____________
a) (1, 1)
b) (0, 0)
c) (0, 1)
d) (-1, 0)
View Answer

Answer: a
Explanation: All the polynomials of the order m of the chebyshev pass through the point (x, Tm(x))
= (1, 1).
T0(x) = 1
T1(x) = x
T2(x) = 2x2-1
T3(x) = 4x3-3x
advertisement

10. All the nulls occur at (-1, 1) in the Chebyshev polynomial.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: All the nulls in the Chebyshev polynomial occur in the range -1≤ x≤1.
(-1, 1) here is representing a point. So it is false.

11. As the order of the polynomial increases, the slope becomes steeper.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The Chebyshev polynomial is given by
T0(x) = 1 m=0
T1(x) = x m=1
T2(x) = 2x2-1 m=2
T3(x) = 4x3-3x m=3
As the order of the polynomial increases, the slope becomes steeper.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter