Antennas Questions and Answers – Construction of Yagi – Uda

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Construction of Yagi – Uda”.

1. The length of the director compared to the driven element is ______
a) Greater
b) Smaller
c) Independent to each other
d) Depends on the type of driven element
View Answer

Answer: b
Explanation: The length of the director is less than the driven element. It is shorter than half wavelength of the dipole. Director is used to increase the gain of antenna.
advertisement

2. The length of the reflector compared to the driven element is ______
a) Greater
b) Smaller
c) Independent to each other
d) Depends on the type of driven element
View Answer

Answer: a
Explanation: Reflector is used to reflect all the energy towards the radiation direction. It increases the front to back lobe ratio. So always the reflector length is greater than the driven element length.

3. The distance between directors of Yagi-Uda antenna is ____
a) 0.2λ
b) 0.49λ
c) 0.52λ
d) 0.62λ
View Answer

Answer: a
Explanation: The distance between directors of Yagi-Uda antenna is 0.2λ. The directors will increase the gain.
advertisement
advertisement

4. What is the approximate distance between directors for a Yagi-Uda antenna operating at frequency 150MHz?
a) 0.4m
b) 1.6m
c) 2m
d) 4.8m
View Answer

Answer: a
Explanation: λ = \(\frac{c}{f} = \frac{3×10^8}{150MHz}=2m \) The distance between directors of Yagi-Uda antenna is 0.2λ
⇨ D=0.2λ=0.2(2)=0.4m

5. If length of the reflector, driven element, director islr, lde, ld, respectively then the order in the increasing order of their lengths is _____
a) lr, lde, ld
b) ld, lde, lr
c) lde, lr, ld
d) lr, lde, lde
View Answer

Answer: b
Explanation: The lengths of reflector, driven element, director is in the orderlr > lde > ld.
So, the increasing order is ld, lde, lr .
advertisement

6. For a feeder length of 0.5λ, which among the following would be the reflector length?
a) 0.525λ
b) 0.425λ
c) 0.23λ
d) 0.35λ
View Answer

Answer: a
Explanation: The reflector length is approximately 5% greater than the driven element length.
So, l = 0.525λ is correct as it is the only option which is greater than 0.5λ.

7. If the input impedance of a half wave dipole Yagi-Uda is 73Ω, then input impedance of a half wave folded dipole as driven element is ____
a) 73Ω
b) 146Ω
c) 36.5Ω
d) 292Ω
View Answer

Answer: d
Explanation: Half wave folded dipole impedance is 4 times the half wave dipole.
⇨ Z = 4 × 73 = 292Ω.
advertisement

8. What is the reflector length (in feet) for a three element Yagi-Uda array, operating at a frequency 500MHz?
a) 2
b) 0.2
c) 1
d) 0.1
View Answer

Answer: c
Explanation: For a 3 element Yagi-Uda array,
Reflector length (feet) = 500/f (MHz) = 500/500 = 1 feet

9. What is the driven length (in feet) for a three element Yagi-Uda array, operating at a frequency 500MHz?
a) 0.95
b) 0.2
c) 1
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: For a 3 element Yagi-Uda array,
Driven element length (feet) = 475/f (MHz) = 475/500 = 0.95 feet.
advertisement

10. What is the Director length (in feet) for a three element Yagi-Uda array, operating at a frequency 500MHz?
a) 0.91
b) 1
c) 2
d) 0.5
View Answer

Answer: a
Explanation: For a 3 element Yagi-Uda array,
Director element length (feet) = 455/f (MHz) = 455/500 = 0.91 feet.

11. For a feeder length of 0.5λ, which among the following would be the director length?
a) 0.525λ
b) 0.455λ
c) 0.493λ
d) 0.55λ
View Answer

Answer: b
Explanation: The director length is approximately 5% less than the driven element length.
⇨ 0.5-(0.5(5/100)) = 0.475
So, l = 0.455λ is correct as it is the only option which is less than 0.475λ.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter