Reflector Antenna Questions and Answers – Basics

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basics”.

1. Which of the following refers to the pattern of reflector in the reflector antenna?
a) Primary pattern
b) Secondary pattern
c) Reflector pattern
d) Feed pattern
View Answer

Answer: b
Explanation: In a reflector antenna, primary pattern is the feed pattern and secondary pattern is the pattern of reflector. Reflector antennas are high gain antenna and are used in RADARs and for some communication purpose.
advertisement

2. Reflector antenna operates on the Geometric optics principle?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Reflector antenna is high gain antenna and works on the principle of the Geometric optics. Geometrical optics shows that if a beam of parallel rays is incident on a reflector antenna whose geometrical shape is a parabola, then the array beams will converge at the focal point.

3. Which of the following is a dual reflector antenna?
a) Cassegrain antenna
b) Parabolic antenna
c) Offset reflector antenna
d) Wire antenna
View Answer

Answer: a
Explanation: A dual reflector antenna consists of two reflectors and one feed antenna. Cassegrain antenna is the best example of dual reflector antenna since it contains main reflector as parabolic and sub-reflector as hyperbola.
advertisement
advertisement

4. Which of the following combination forms a Cassegrain antenna?
a) The main reflector is parabolic and sub-reflector is hyperbolic
b) The main reflector is parabolic and sub-reflector is concave
c) The main reflector is hyperbolic and sub-reflector is parabolic
d) The main reflector is hyperbolic and sub-reflector is convex
View Answer

Answer: a
Explanation: A Cassegrain antenna is a dual reflector antenna and is axis symmetry. It consists of two reflectors and one primary feed. The main reflector is parabolic and sub-reflector is hyperbolic (convex).

5. Which of the following efficiency is used to measure the power-loss at the feed pattern which is intercepted by reflector?
a) Spillover
b) Illumination
c) Taper
d) Aperture
View Answer

Answer: a
Explanation: When the feed pattern exceeds beyond reflectors rim, not all the energy is redirected by the reflector. This power loss is measure results in spillover efficiency. Illumination efficiency is the combination of both taper and spillover efficiency. Aperture efficiency is the ratio of effective aperture to physical aperture. Taper efficiency gives the directivity measure of the antenna.
advertisement

6. What is the value of magnification of the Cassegrain antenna if its sub-reflector eccentricity is 2?
a) 3
b) 2
c) 1/3
d) 1/2
View Answer

Answer: a
Explanation: Given eccentricity e=2
Magnification \(M=\frac{e+1}{e-1}=3 \)

7. Which of the following is false regarding a reflector antenna?
a) Reflector antennas are high gain antennas with two antennas
b) Both the primary and secondary antennas are excited
c) The pattern of the reflector in the reflector antenna is the Secondary pattern
d) A dual reflector contains two reflectors and one primary feed
View Answer

Answer: b
Explanation: In a reflector antenna the horn or a dipole acts as a feed and the antenna which is excited is the primary antenna. Reflector is the secondary antenna. Reflector antenna is a high gain antenna consisting of primary and secondary antennas.
advertisement

8. Which of the following is not a reflector antenna?
a) Convex-convex
b) Corner
c) Gregorian
d) Cassegrain
View Answer

Answer: a
Explanation: Corner, Cassegrain and Gregorian belong to reflector antenna. Convex-convex is a type of lens antenna. Gregorian is a dual reflector antenna with a concave sub-reflector.

9. When a reflector is placed at the foci along the feed it is called ____ antenna
a) Dual reflector antenna
b) Plane antenna
c) Wire antenna
d) Convex-Convex
View Answer

Answer: a
Explanation: Usually a feed forward is used in reflector antenna and feed antenna is placed at focus of the reflector. When a sub-reflector is placed at the focus along with the feed antenna it is called dual reflector antenna. Example of dual reflector antenna: Cassegrain antenna.
Convex-Convex is a lens antenna.
advertisement

10. Which of the following is used as a secondary antenna in the reflector antenna?
a) Horn
b) Feed antenna
c) Parabolic
d) Dipole
View Answer

Answer: c
Explanation: A parabolic reflector is used as a secondary antenna. Horn and dipole are used for feed antenna. Feed antenna of the reflector antenna is called Primary antenna.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter