Antennas Questions and Answers – Smart Antennas – Benefits

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Smart Antennas – Benefits”.

1. Which of the following statements is false regarding smart antenna for 802.11 applications?
a) Coverage area is increased
b) Signal paths are reduced
c) Probability of collisions is increased
d) Interference is reduced
View Answer

Answer: c
Explanation: Smart antenna allows improved SNR so coverage area is also increased. The signal paths are reduced so the multi-path reduction, the transmitted RF energy is confined to a desired direction so interference is reduced. Probability of collisions is reduced and network capacity is increased.
advertisement

2. Which of the following is not the advantage of smart antenna?
a) Range is increased
b) Secured transmission
c) Design of trans-receiver is simple
d) Probability of collisions is reduced
View Answer

Answer: c
Explanation: The design of trans-receiver for a smart antennas is quite complex than a traditional base station trans-receiver. Secured transmission, increase in range, reduction in probability of collisions is benefits of smart antenna.

3. Which of the following is used to distinguish the selected signal and the multipath signal in smart antenna architecture?
a) DSP procedure
b) Switched beam array
c) Range gates
d) Delay Cancellers
View Answer

Answer: a
Explanation: Adaptive array system change the sign patterns with respective to RF settings. DSP procedure is used to differentiate the selected signal from the multipath signals. Switched beam is used for forming multi rays in specific orders. Range gates and delay line cancellers find applications in MTI radars to get the accurate target information.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is mostly used to generate multiple fixed beams by augmentation in specific orders?
a) Switched Beam array
b) Range gates
c) Conical Scanning
d) FMCW radar
View Answer

Answer: a
Explanation: Switched beam is used for forming multi rays in specific orders. Range gates and delay line cancellers find applications in MTI radars to get the accurate target information. In conical scanning continuous scanning is performed by beam.

5. In which of the following type of smart antenna, the performance of the multi-channel fading is limited?
a) Diversity system
b) Omni-directional system
c) Sectored system
d) Directional system
View Answer

Answer: a
Explanation: In Diversity system, multi-path fading, co-channel interference, delay spread impairments are greatly reduced in smart antennas. Directional system uses sectored antennas reference to provide the energy to intended direction.
advertisement

6. Which of the following is not the benefit of smart antenna?
a) It increases the SIR
b) It decreases the SIR
c) It increases the SNR
d) Probability of collisions is reduced
View Answer

Answer: b
Explanation: Probability of collisions is reduced so the inference is also reduced in smart antennas. Thus the Signal to interference (SIR) increases in this. The SNR is also high as the multipath fading is also reduced n diversity type system.

7. In Smart antennas, signal to interference ratio is low.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Probability of collisions is reduced so the inference is also reduced in smart antennas. Thus the Signal to interference (SIR) increases in this by increasing the signal strength and reducing the interference.
advertisement

8. Which of the following suffers the co-channel interference most?
a) Smart antennas
b) Sectored antennas
c) Omni-directional
d) Both Smart antenna and Omni-direction
View Answer

Answer: c
Explanation: Omni-directional suffers more co-channel interference compared to the sectored and smart antennas. Probability of collisions is reduced so the inference is also reduced in smart antennas. Thus, the Signal to interference (SIR) increases.

9. Smart antennas can be used for location-specific service.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The spatial detection nature of the smart antenna enables to locate humans in emergencies. It is used for location-specific services.
advertisement

10. Which of the following is benefit of smart antenna?
a) It is easy to tap the connection by the intruder apart from the user
b) Co-Channel interference is less compared to the Omni-directional
c) Design of Trans-receiver is complex
d) It cannot be used for location-specific services
View Answer

Answer: b
Explanation: The spatial detection nature of the smart antenna enables for location specific services. Probability of collisions is reduced so the inference is also reduced in smart antennas. Thus the Signal to interference (SIR) increases in this. Smart antennas provide security so it is difficult for the intruder to get the user connection.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, < u> here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers .

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter