Antennas Questions and Answers – Polarization Mismatch

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Polarization Mismatch”.

1. What is the polarization loss factor due to mismatch if the two linear polarized antennas are rotated by an angle ∅?
a) tan⁡∅
b) cos⁡∅
c) cos2
d) cos-1⁡∅
View Answer

Answer: c
Explanation: The polarization loss factor describes the power loss due to polarization mismatch. The polarization loss factor due to mismatch if the two linear polarized antennas are rotated by an angle ∅ is given by PLF =cos2∅.
advertisement

2. What is the polarization loss factor when a linear polarized antenna receives a circular polarized?
a) 0.5
b) 1
c) 0
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: Circular polarization is combination of two orthogonal linear polarized waves at 90° phase difference. The linear component just selects one in-phase component from this so ∅=45
⇨ PLF = cos2∅.=1/2=0.5

3. What is the polarization loss factor when two antennas are rotated by an angle 30°?
a) 0.75
b) 0.25
c) 1
d) 0
View Answer

Answer: a
Explanation: The polarization loss factor due to mismatch if the two linear polarized antennas are rotated by an angle ∅ is given by PLF = cos2
⇨ PLF = cos230=\(\frac{3}{4}=0.75\)
advertisement
advertisement

4. Which of the following is best described by the polarization loss factor?
a) Power loss due to mismatch
b) Height of antenna
c) Directivity
d) Power gain
View Answer

Answer: a
Explanation: The polarization loss factor describes the power loss due to polarization mismatch. The polarization loss factor due to mismatch if the two linear polarized antennas are rotated by an angle ∅ is given by PLF =cos2∅.

5. The polarization of received antenna is not same as incident wave polarization is termed as ___
a) polarization mismatch
b) polarization loss factor
c) directivity
d) transmitter
View Answer

Answer: a
Explanation: The polarization of received antenna is not same as incident wave polarization is termed as Polarization mismatch. The polarization loss factor describes the power loss due to polarization mismatch. PLF =cos2∅.
advertisement

6. Which of the following is the condition for no power loss?
a) PLF=1
b) PLF=0
c) PLF=0.5
d) PLF=0.75
View Answer

Answer: a
Explanation: Polarization loss factor describes the power loss. When PLF = 1 = 0dB indicates total power incident is received by the antenna. Therefore the condition for the no power loss is PLF=1

7. Which of the following limit is correct for the polarization loss factor?
a) 0≤PLF≤1
b) -1≤PLF≤1
c) -1≤PLF≤0
d) 0≤PLF≤∞
View Answer

Answer: a
Explanation: The polarization loss factor due to mismatch if the two linear polarized antennas are rotated by an angle ∅ is given by PLF = cos2∅.
⇨ Max value of PLF = 1
⇨ Min value of PLF = 0
⇨ 0≤PLF≤1
advertisement

8. Which of the following holds true for complete polarization mismatch?
a) PLF=1
b) PLF=0
c) PLF=0.5
d) PLF=0.75
View Answer

Answer: b
Explanation: Polarization loss factor describes the power loss. When PLF=0=∞ dB, the receiver antenna doesn’t receive any incident power so there will be a complete mismatch.

9. Polarization loss factor describes the amount of power loss due to polarization mismatch at the receiving antenna from incident wave.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Polarization loss factor describes the amount of power loss due to polarization mismatch at the receiving antenna from incident wave. The polarization loss factor due to mismatch if the two linear polarized antennas are rotated by an angle ∅ is given by PLF = cos2∅.
advertisement

10. Polarization loss factor in dB when two linear polarized antennas are rotated by an angle 45° is ___
a) 3dB
b) -3dB
c) 0.5dB
d) -0.5dB
View Answer

Answer: b
Explanation: The polarization loss factor due to mismatch if the two linear polarized antennas are rotated by an angle ∅ is given by PLF = cos2∅.
⇨ PLF = cos2∅=cos2 45=0.5=-3dB.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter