Antenna Parameters Questions and Answers – Antenna Bandwidth

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Antenna Bandwidth”.

1. Relation between Quality factor, Bandwidth, and resonant frequency is _________
a) \(Q=\frac{BW}{f_0}\)
b) \(Q=\frac{f_0}{BW}\)
c) Q = BW×f0
d) \(Q=\frac{BW+f_0}{BW-f_0}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Quality factor is defined as the ratio of resonant or center frequency to the bandwidth.\(Q=\frac{f_0}{BW}\)
advertisement

2. What is the Bandwidth of the antenna operating at resonant frequency 200MHz with Quality factor 20?
a) 10Hz
b) 5MHz
c) 10MHz
d) 0.1MHz
View Answer

Answer: c
Explanation: Bandwidth \(Q=\frac{f_0}{Q}=\frac{200MHz}{20}=10MHz\)

3. What is the length of the half-wave dipole with bandwidth 20MHz and Quality factor 30?
a) 5m
b) 0.25m
c) 0.50m
d) 2.5m
View Answer

Answer: b
Explanation: Operating frequency f0=BW×Q=20MHz×30=600MHz
Now, \(λ=\frac{c}{f}=\frac{3×10^8 m/s}{600MHz}=0.5m\)
∴ Length of half-wave dipole is \(l=\frac{λ}{2}=\frac{0.5}{2}=0.25m\)
advertisement
advertisement

4. Quality factor is defined as ________
a) \(2π×\frac{energy \,radiated\, per\, cycle}{Total\, energy\, stored\, by\, antenna}\)
b) \(4π×\frac{Total \,energy \,stored \,by\, antenna}{energy\, radiated\, per \,cycle}\)
c) \(4π×\frac{energy \,radiated\, per \,cycle}{Total \,energy\, stored \,by \,antenna}\)
d) \(2π×\frac{Total \,energy\, stored\, by \,antenna}{energy\, radiated \,per \,cycle}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: Quality factor Q=\(2π×\frac{Total \,energy\, stored\, by \,antenna}{energy\, radiated \,per \,cycle}\). Higher Q antennas will have low bandwidth.

5. What is the quality factor of the antenna operating at 650MHz and having a bandwidth of 10MHZ?
a) 65
b) 0.65
c) 15
d) 55
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality factor \(Q=\frac{f_0}{BW}=\frac{650MHz}{10MHz}=65\)
advertisement

6. In an antenna, the lower frequency limit is determined by pattern, gain or impedance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In an antenna, the lower frequency limit is determined by pattern, gain or impedance as the requirements changes. Higher frequency limit is determined by other parameters like the SWR, FBR etc.

7. In the impedance v/s frequency graph of antenna, the antenna impedance at frequencies less than resonant frequency is ____
a) inductive
b) capacitive
c) resistive
d) both inductive and capacitive
View Answer

Answer: b
Explanation: Antenna is a series R,L,C equivalent circuit.For frequencies less than resonant frequency, the impedance is capacitive.
advertisement

8. High the Fractional Bandwidth ___________ is the quality factor.
a) low
b) high
c) constant
d) infinity
View Answer

Answer: a
Explanation: Fractional Bandwidth is the ratio of the frequency range of antenna to the center frequency. If Fractional bandwidth is high, then Bandwidth of the antenna is also more. So the quality factor decreases as it is inversely proportional to the bandwidth.

9. For lower Quality factor antennas, the bandwidth is very high.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The bandwidth of antenna is inversely proportional to the Quality factor of the antenna.
\(Q=\frac{f_0}{BW}\)
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter