Antennas Questions and Answers – Frequency Independent Antenna – Modes of Radiation

«
»

This set of Antennas Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Frequency Independent Antenna – Modes of Radiation”.

1. Which of the following modes of radiation, the radiation of helical antenna is along the end-fire direction?
a) Axial mode
b) Normal mode
c) Perpendicular mode
d) Beam mode and Normal mode
View Answer

Answer: a
Explanation: In Axial mode of radiation, the radiation is in end-fire direction along the helical axis. In Axial mode of radiation, the dimensions of antenna are approximately equal to the wavelength and spacing space of λ/4. Axial mode is also known as beam mode or end-fire mode. In normal mode, the radiation is perpendicular to axis.
advertisement

2. In which of the following mode, the radiation is perpendicular to the axis of helical antenna?
a) Normal mode
b) Axial mode
c) Beam mode
d) End-fire mode
View Answer

Answer: a
Explanation: In normal mode, the radiation is perpendicular to axis. It is also known as perpendicular mode. In this the antenna dimensions are smaller compared to the wavelength. Axial mode is also known as beam mode or end-fire mode. In Axial mode of radiation, the radiation is in end-fire direction along the helical axis.

3. In which of the following mode the dimensions of the antenna must be smaller compared to the wavelength?
a) Normal mode
b) Axial mode
c) Beam mode
d) End-fire mode
View Answer

Answer: a
Explanation: In normal mode, the radiation is perpendicular to axis. It is also known as perpendicular mode. In this the antenna dimensions are smaller compared to the wavelength.Axial mode is also known as beam mode or end-fire mode. In Axial mode of radiation, the radiation is in end-fire direction along the helical axis.
advertisement
advertisement

4. Drawbacks of the normal mode of radiation in helical antenna are _______
a) low radiation efficiency and narrow bandwidth
b) high radiation efficiency and narrow bandwidth
c) low radiation efficiency and Broad bandwidth
d) high radiation efficiency and broad bandwidth
View Answer

Answer: a
Explanation: In normal mode, the radiation is perpendicular to axis. The radiation pattern of a helical antenna is a combination of small dipole and loop antenna. In normal mode of radiation, it provides narrow bandwidth and low radiation efficiency.

5. Which of the following is true regarding the axial mode of radiation in helical antenna?
a) Radiation is broad, directional along axis and produces minor lobes
b) Radiation pattern is narrow and no minor lobes are produced
c) Minor lobes are produced only along the direction of helical axis
d) The dimensions of antenna are smaller than the wavelength
View Answer

Answer: a
Explanation: In Axial mode of radiation, the radiation is in end-fire direction along the helical axis. The radiation pattern of the antenna is broad, directional along axis and produces minor lobes at oblique angles. The dimensions of antenna are approximately in the order of the wavelengths.
advertisement

6. In which of the following mode, the helical antenna has narrow bandwidth?
a) Normal mode
b) Axial mode
c) Beam mode
d) End-fire mode
View Answer

Answer: a
Explanation: The radiation pattern of a helical antenna is a combination of small dipole and loop antenna. In normal mode of radiation, it provides narrow bandwidth and low radiation efficiency. Axial mode is also known as beam mode or end-fire mode.

7. In which of the following mode, there are no minor lobes at oblique angles in radiation pattern?
a) Normal mode
b) Axial mode
c) Conical mode
d) Beam mode
View Answer

Answer: a
Explanation: In normal mode of radiation, it provides narrow bandwidth and low radiation efficiency. In Axial mode of radiation, the radiation is in end-fire direction along the helical axis. The radiation pattern of the antenna is broad, directional along axis and produces minor lobes at oblique angles.
advertisement

8. In which of the following modes, the dimension of the helical antenna circumference is greater than the wavelength?
a) Normal mode
b) Axial mode
c) Conical mode
d) Beam mode
View Answer

Answer: c
Explanation: In Axial mode of radiation, the dimensions of antenna are approximately in the order of the wavelengths. In normal mode, dimensions of antenna are smaller compared to wavelength. In conical mode, the circumference of the antenna is greater than the wavelength.

9. The radiation pattern of the helical antenna is a combination of small dipole and loop antenna.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The helical antenna radiation pattern is a combination of small dipole and loop antenna.If the diameter of the helical antenna is zero (pitch angle 90) then it is linear antenna and when spacing length becomes zero (pitch angle 0) then it acts like a loop antenna.
advertisement

10. If the spacing between turns of the helical antenna is zero then it acts as a ________
a) Loop antenna
b) Linear dipole
c) Parabolic antenna
d) Log periodic antenna
View Answer

Answer: a
Explanation: The radiation pattern of a helical antenna is a combination of small dipole and loop antenna. The helical antennas behave like a loop antenna when spacing between turns becomes zero. It becomes a linear dipole when the diameter is zero that means itch angle is zero. Parabolic is a reflector antenna. Helical antenna is a wire antenna.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Antennas.

To practice all areas of Antennas, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter