Gronsfeld Cipher Multiple Choice Questions and Answers (MCQs)

«
»

This set of Data Structures & Algorithms Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gronsfeld Cipher”.

1. Gronsfeld cipher is an example of _____________
a) mono-alphabetic cipher
b) poly-alphabetic cipher
c) transposition cipher
d) additive cipher
View Answer

Answer: b
Explanation: Gronsfeld cipher is a substitution cipher. It falls under the category of poly alphabetic cipher as it uses multiple substitutions at different positions in order to cipher the plain text.
advertisement

2. Which of the following is true about encryption in gronsfeld cipher?
a) It replaces letters with numbers
b) It shifts the letters of plain text on the basis of key value
c) It makes substitutions by using tabula recta
d) It makes substitutions on the basis of a mathematical formula
View Answer

Answer: b
Explanation: Encryption of plain text in gronsfeld cipher is done by shifting the letters of plain text on the basis of key value. So it is similar to caesar cipher.

3. Gronsfeld cipher is similar to?
a) additive cipher
b) multiplicative cipher
c) caesar cipher
d) affine cipher
View Answer

Answer: c
Explanation: In gronsfeld cipher we shift the letters of the plain text on the basis of the key value. So it becomes a modified version of the caesar cipher.

4. Which of the following cipher uses a numeric key?
a) gronsfeld cipher
b) vigenere cipher
c) trithemius cipher
d) running key cipher
View Answer

Answer: a
Explanation: Gronsfeld cipher is a variation of vigenere cipher. The difference is that vigenere cipher uses an alphabetical key whereas gronsfeld cipher uses numeric key.

5. Which of the following cipher does not require the use of tabula recta?
a) running key cipher
b) vigenere cipher
c) gronsfeld cipher
d) trithemius cipher
View Answer

Answer: c
Explanation: Ciphers like running key cipher, vigenere cipher, trithemius cipher etc. makes use of tabula recta. Whereas gronsfeld cipher does not require tabula recta for encryption of plain text.
advertisement

6. Gronsfeld cipher is a variation of ____________
a) autokey cipher
b) vigenere cipher
c) hill cipher
d) route cipher
View Answer

Answer: b
Explanation: Gronsfeld cipher is a variation of vigenere cipher. The difference is that vigenere cipher uses an alphabetical key whereas the key of gronsfeld cipher consists of numbers.

7. Gronsfeld cipher is harder to crack than caesar cipher.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In gronsfeld cipher we shift the letters of the plain text on the basis of the key value. So it becomes a more complex version of the caesar cipher and thus harder to crack.

8. What will be the plain text corresponding to cipher text “EETPEG” if gronsfeld cipher is used with key “4321”?
a) ABACUS
b) ABROAD
c) ABRUPT
d) ABUSED
View Answer

Answer: b
Explanation: Encryption in gronsfeld cipher takes place by shifting the letters of the plain text by a number given by the numeric key. So by applying the reverse of this method, we get the deciphered text to be “ABROAD”.

9. Gronsfeld cipher is a substitution cipher.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Gronsfeld cipher is a type of substitution cipher. It is a variation of vigenere cipher.
advertisement

10. Which of the following is not a transposition cipher?
a) rail fence cipher
b) gronsfeld cipher
c) hill cipher
d) route cipher
View Answer

Answer: b
Explanation: Rail fence, hill and route cipher are examples of transposition cipher. Gronsfeld cipher is a substitution cipher and so is the correct option.

11. What will be the ciphered text corresponding to “SANFOUNDRY” if gronsfeld cipher is used for encryption with key as “1234”?
a) TCQJPWQHSA
b) TCQJTAULAI
c) TCQJOUNDRY
d) UETNQYTLTC
View Answer

Answer: a
Explanation: Encryption in gronsfeld cipher takes place by shifting the letters of the plain text by a number given by the numeric key. So by applying this method, we get the ciphered text to be “TCQJPWQHSA”.

12. What will be the ciphered text corresponding to “ALGORITHM” if gronsfeld cipher is used for encryption with key “4321”?
a) BNJSSKWLN
b) EOIPVLVIQ
c) BNJSRITHM
d) EOIPRITHM
View Answer

Answer: b
Explanation: Encryption in gronsfeld cipher takes place by shifting the letters of the plain text by a number given by the numeric key. So by applying this method, we get the ciphered text to be “EOIPVLVIQ”.

13. What will be the plain text corresponding to cipher text “SCEFJV” if gronsfeld cipher is used with key “1234”?
a) RABBIT
b) RUSSIA
c) RANGER
d) FRIEND
View Answer

Answer: a
Explanation: Encryption in gronsfeld cipher takes place by shifting the letters of the plain text by a number given by the numeric key. So by applying the reverse of this method, we get the deciphered text to be “RABBIT”.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Data Structures & Algorithms.

To practice all areas of Data Structures & Algorithms, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn