Best First Search Multiple Choice Questions and Answers (MCQs)

This set of Data Structures & Algorithms Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Best First Search”.

1. Is Best First Search a searching algorithm used in graphs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Best First Search is a searching algorithm used in graphs. It explores it by choosing a node by heuristic evaluation rule. It is used in solving searching for related problems.

2. Who described this Best First Search algorithm using heuristic evaluation rule?
a) Judea Pearl
b) Max Bezzel
c) Franz Nauck
d) Alan Turing
View Answer

Answer: a
Explanation: The best first search algorithm using heuristic evaluation rule or function was proposed by an Israeli – American computer scientist and philosopher Judea Pearl.

3. Which type of best first search algorithm was used to predict the closeness of the end of path and its solution?
a) Greedy BFS
b) Divide and Conquer
c) Heuristic BFS
d) Combinatorial
View Answer

Answer: a
Explanation: The greedy best first search algorithm was used to predict the closeness of the end of the path and its solution by some of the computer scientists.
advertisement
advertisement

4. What is the other name of the greedy best first search?
a) Heuristic Search
b) Pure Heuristic Search
c) Combinatorial Search
d) Divide and Conquer Search
View Answer

Answer: b
Explanation: The greedy best first search algorithm was used to predict the closeness of the end of the path and its solution by some of the computer scientists. It is also known as Pure Heuristic Search.

5. Which algorithm is used in graph traversal and path finding?
a) A*
b) C*
c) D*
d) E*
View Answer

Answer: a
Explanation: In computer science A* algorithm is used in graph traversal and path finding. It is a process of node finding in between a path. It is an example of the best first search.

6. Which algorithm is used to find the least cost path from source node to destination node?
a) A* BFS
b) C* BFS
c) D* BFS
d) B* BFS
View Answer

Answer: d
Explanation: In computer science, B* algorithm is used to find the least cost path between the source node and the destination node. It is an example of the best first search.

7. Which of the following is an example of Best First Search algorithm?
a) A*
b) B*
c) C*
d) Both A* and B*
View Answer

Answer: d
Explanation: In computer science, A* algorithm is used in graph traversal and path finding. It is a process of node finding in between a path. B* algorithm is used to find the least cost path between the source node and the destination node.
advertisement

8. Which of the following is the greedy best first search?
a) Pure Heuristic Search
b) A*
c) B*
d) Both A* and B*
View Answer

Answer: a
Explanation: Pure Heuristic Search is also called greedy best first search while A* and B* search algorithms are not greedy best first search.

9. Which of the following scientists didn’t publish A* algorithm?
a) Peter Hart
b) Nils Nilsson
c) Bertram Raphael
d) Hans Berliner
View Answer

Answer: d
Explanation: Peter Hart Nils Nilsson Bertram Raphael are the three scientists of SRI International who first published the A* search algorithm which uses heuristics for better performance. Hans Berliner published B* algorithm.
advertisement

10. Who published the B* search algorithm?
a) Peter Hart
b) Nils Nilsson
c) Bertram Raphael
d) Hans Berliner
View Answer

Answer: d
Explanation: Hans Berliner was a Computer Science professor who first published the B* search algorithm in 1979. While Peter Hart Nils Nilsson Bertram Raphael are the three scientists of SRI International who first published the A* search algorithm which uses heuristics for better performance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Data Structures & Algorithms.

To practice all areas of Data Structures & Algorithms, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.