Data Structure Questions and Answers – Sum of Digits of a Number using Recursion

This set of Data Structure Question Bank focuses on “Sum of Digits of a Number using Recursion”.

1. Which of the following methods can be used to find the sum of digits of a number?
a) Recursion
b) Iteration
c) Greedy algorithm
d) Both recursion and iteration
View Answer

Answer: d
Explanation: Both recursion and iteration can be used to find the sum of digits of a number.

2. What can be the maximum sum of digits for a 4 digit number?
a) 1
b) 16
c) 36
d) 26
View Answer

Answer: c
Explanation: The sum of digits will be maximum when all the digits are 9. Thus, the sum will be maximum for the number 9999, which is 36.

3. What can be the minimum sum of digits for a 4 digit number?
a) 0
b) 1
c) 16
d) 36
View Answer

Answer: b
Explanation: The sum of digits will be minimum for the number 1000 and the sum is 1.
advertisement
advertisement

4. Consider the following iterative implementation to find the sum of digits of a number:

#include<stdio.h>
int sum_of_digits(int n)
{
      int sm = 0;
      while(n != 0)
      {
          _________;
          n /= 10;
      }
      return sm;
}
int main()
{
      int n = 1234;
      int ans = sum_of_digits(n);
      printf("%d",ans);
      return 0;
}

Which of the following lines should be inserted to complete the above code?
a) sm += n
b) sm += n%10
c) sm += n-10
d) sm += n/10
View Answer

Answer: b
Explanation: The line “sm += n % 10” adds the last digit(LSB) of the number to the current sum. Thus, the line “sm += n%10” should be added to complete the above code.

5. What is the output of the following code?

advertisement
#include<stdio.h>
int sum_of_digits(int n)
{
      int sm = 0;
      while(n != 0)
      {
          sm += n%10;
          n /= 10;
      }
      return sm;
}
int main()
{
      int n = 1234;
      int ans = sum_of_digits(n);
      printf("%d",ans);
      return 0;
}

a) 1
b) 3
c) 7
d) 10
View Answer

Answer: d
Explanation: The above code prints the sum of digits of the number 1234, which is 10.
advertisement

6. Consider the following recursive implementation to find the sum of digits of number:

#include<stdio.h>
int recursive_sum_of_digits(int n)
{
      if(n == 0)
        return 0;
      return _________;
}
int main()
{
      int n = 1201;
      int ans = recursive_sum_of_digits(n);
      printf("%d",ans);
      return 0;
}

Which of the following lines should be inserted to complete the above code?
a) (n / 10) + recursive_sum_of_digits(n % 10)
b) (n) + recursive_sum_of_digits(n % 10)
c) (n % 10) + recursive_sum_of_digits(n / 10)
d) (n % 10) + recursive_sum_of_digits(n % 10)
View Answer

Answer: c
Explanation: The line “(n % 10) + recursive_sum_of_digits(n / 10)” should be inserted to complete the above code.

7. What is the time complexity of the following recursive implementation to find the sum of digits of a number n?

#include<stdio.h>
int recursive_sum_of_digits(int n)
{
      if(n == 0)
        return 0;
      return _________;
}
int main()
{
      int n = 1201;
      int ans = recursive_sum_of_digits(n);
      printf("%d",ans);
      return 0;
}

a) O(n)
b) O(1)
c) O(len(n)), where len(n) is the number of digits in n
d) O(1/2)
View Answer

Answer: c
Explanation: The time complexity of the above recursive implementation to find the sum of digits of a number is O(len(n)).

8. What is the output of the following code?

#include<stdio.h>
int recursive_sum_of_digits(int n)
{
      if(n == 0)
        return 0;
      return n % 10 + recursive_sum_of_digits(n/10);
}
int main()
{
      int n = 1234321;
      int ans = recursive_sum_of_digits(n);
      printf("%d",ans);
      return 0;
}

a) 10
b) 16
c) 15
d) 14
View Answer

Answer: b
Explanation: The above code prints the sum of digits of the number 1234321, which is 16.

9. How many times is the function recursive_sum_of_digits() called when the following code is executed?

#include<stdio.h>
int recursive_sum_of_digits(int n)
{
      if(n == 0)
        return 0;
      return n % 10 + recursive_sum_of_digits(n/10);
}
int main()
{
      int n = 1201;
      int ans = recursive_sum_of_digits(n);
      printf("%d",ans);
      return 0;
}

a) 6
b) 7
c) 5
d) 9
View Answer

Answer: c
Explanation: The function recursive_sum_of_digits() is called 5 times, when the following code is executed.

10. You have to find the sum of digits of a number given that the number is always greater than 0. Which of the following base cases can replace the base case for the below code?

#include<stdio.h>
int recursive_sum_of_digits(int n)
{
      if(n == 0)
        return 0;
      return n % 10 + recursive_sum_of_digits(n/10);
}
int main()
{
      int n = 1201;
      int ans = recursive_sum_of_digits(n);
      printf("%d",ans);
      return 0;
}

a) if(n == 0) return 1
b) if(n == 1) return 0
c) if(n == 1) return 1
d) no need to modify the base case
View Answer

Answer: d
Explanation: None of the above mentioned base cases can replace the base case if(n == 0) return 0.

11. What is the output of the following code?

#include<stdio.h>
int recursive_sum_of_digits(int n)
{
      if(n == 0)
        return 0;
      return n % 10 + recursive_sum_of_digits(n/10);
}
int main()
{
      int n = 10000;
      int ans = recursive_sum_of_digits(n);
      printf("%d",ans);
      return 0;
}

a) 0
b) 1
c) runtime error
d) -1
View Answer

Answer: b
Explanation: The program prints the sum of digits of the number 10000, which is 1.

12. What is the output of the following code?

#include<stdio.h>
int cnt =0;
int my_function(int n, int sm)
{
      int i, tmp_sm;
      for(i=1;i<=n;i++)
      {
          tmp_sm = recursive_sum_of_digits(i);
          if(tmp_sm == sm)
            cnt++;
      }
      return cnt;
}
int recursive_sum_of_digits(int n)
{
      if(n == 0)
        return 0;
      return n % 10 + recursive_sum_of_digits(n/10);
}
int main()
{
      int n = 20, sum = 3;
      int ans = my_function(n,sum);
      printf("%d",ans);
      return 0;
}

a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: The code prints the count of numbers between 1 and 20 such that the sum of their digits is 3. There are only two such numbers: 3 and 12.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Data Structures & Algorithms.

To practice all areas of Data Structures & Algorithms, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.