Corrosion Engineering Questions and Answers – Modern Theory Applications – Corrosion Rate Measurement

«
»

This set of Corrosion Engineering online quiz focuses on “Modern Theory Applications – Corrosion Rate Measurement”.

1. What is meant by anodic protection?
a) Accompanying the sacrificial metal with metallic structure
b) Prevention of corrosion by impressed cathodic current by supply electrons
c) Prevention of corrosion by the impressed anodic current is used to transform from active to a passive state
d) Additions of oxidizers and oxidizing agents for the formation of an oxide layer
View Answer

Answer: c
Explanation: Anodic protection is one of the corrosion prevention or protection method in which the impressed anodic current is used to transform from active to a passive state.
advertisement

2. The optimum potential for anodic protection is in the mid of passive region since it permits slight variations.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Anodic protection is a corrosion prevention method in which anodic current of certain potential is provided to the metallic structure to transform from active to a passive state. The optimum potential for anodic protection is in the mid of passive region since it permits slight variations.

3. Which of the following is described in the given figure?
The given figure is the anodic protection range for an active-passive transition metal
a) Protection range for anodic protection for an active metal
b) Protection range for anodic protection for an active-passive transition metal
c) Protection range for cathodic protection for an active-passive transition metal
d) Protection range for cathodic protection for an active metal
View Answer

Answer: b
Explanation: The given figure depicts the anodic protection range for an active-passive transition metal. The optimum potential is usually at the mid-portion of a passive region of metal to permits slight variations.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following noble metals will improve the corrosion resistance of titanium and chromium on galvanic coupling?
a) Platinum
b) Palladium
c) Rhodium
d) Platinum, palladium, and rhodium
View Answer

Answer: d
Explanation: Noble metals such as platinum, palladium, and rhodium on galvanic coupling will improve the corrosion resistance of titanium and chromium by spontaneous passivation. It is due to the mixed potential of the couple lies in the passive region of titanium and chromium.

5. Stainless steels containing small quantities of platinum passivates more readily in the presence of oxygen, ferric salts, and other oxidizing agents.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Stainless steels containing small quantities of platinum passivates more readily in the presence of oxygen, ferric salts, and other oxidizing agents. It is due to the resultant mixed potential of an alloy that reaches a passive region quickly.
advertisement

6. Which of the following electrochemical methods is/are used to determine the corrosion rate?
a) Tafel extrapolation
b) Linear polarization
c) Tafel extrapolation and linear polarization
d) Neither Tafel extrapolation nor linear polarization
View Answer

Answer: c
Explanation: Tafel extrapolation and linear polarization are the two electrochemical methods used to determine the corrosion rate. These methods are extensively used for laboratory and industrial corrosion tests.

7. Which of the following is depicted in the given figure?
The given figure for the electric circuit for cathodic polarization measurements
a) Electric circuit for cathodic polarization measurements
b) Electric circuit for anodic polarization measurements
c) Electric circuit for cathodic protection
d) Electric circuit for sacrificial anode system
View Answer

Answer: a
Explanation: The given figure depicts the electric circuit for cathodic polarization measurements. This cathodic polarization is preferred over anodic polarization is due to the ease to measure experimentally.
advertisement

8. The applied current cathodic polarization curve of a corroding metal is non-linear at low currents, but it becomes linear at higher currents on a semilogarithmic plot.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: The cathodic polarization curve is the curve drawn by measuring over voltage between reference and the working electrode on a semilogarithmic plot. It is non-linear at low currents whereas it becomes linear at higher currents.

9. Which of the following is depicted in the given figure?
The given depicts the cathodic polarization curve used to know the corrosion of metals
a) Linear polarization curve
b) Mixed potential curve
c) Anodic polarization curve
d) Cathodic polarization curve
View Answer

Answer: d
Explanation: The given depicts the cathodic polarization curve. Applied cathodic currents are equal to the difference between the current corresponding to the reduction process and that of the oxidation process. It is used to know the corrosion of metals.
advertisement

10. Which of the following is/are the advantages of Tafel extrapolation?
a) It can measure extremely low corrosion rates
b) It can be used for continuously monitoring the corrosion rate of a system
c) It can be used for continuously monitoring the corrosion rate of a system with high accuracy and measures extremely low corrosion rates
d) It can be performed rapidly with high accuracy
View Answer

Answer: c
Explanation: Advantages of Tafel extrapolation are:

  • It can measure extremely low corrosion rates
  • It can be used for continuously monitoring the corrosion rate of a system
  • It can be performed rapidly with high accuracy.
  • 11. Which of the following is/are the limitations of Tafel extrapolation?
    a) For reasonable accuracy, the Tafel region must be extended
    b) It can be applied to systems containing one reduction process only
    c) Much interference from concentration polarization
    d) It can be applied to systems containing one reduction process, for reasonable accuracy the Tafel region must be extended and there will be much interference from concentration polarization
    View Answer

    Answer: d
    Explanation: Limitations of Tafel extrapolation are:

    • For reasonable accuracy, the Tafel region must be extended
    • It can be applied to systems containing one reduction process only
    • Much interference from concentration polarization.

    12. What is the range of current density around corrosion potential that will observe that the applied current density is a linear function of the electrode potential?
    a) 10 mV more noble or active around corrosion potential
    b) 5 mV more noble or active around corrosion potential
    c) 10 V more noble or active around corrosion potential
    d) 5 V more noble or active around corrosion potential
    View Answer

    Answer: a
    Explanation: In around 10 millivolts around corrosion potential, it is observed that the applied current density is a linear function of the electrode potential. It is known as a linear polarization curve.

    13. What is the formula to determine the slope of linear polarization curve?
    a) ΔE/Δi =[2.3*icorr*(βa+βb)]/[βa*βb]
    b) ΔE/Δi=[βa+βb]/[2.3*icorr*(βa*βb)]
    c) ΔE/Δi=[βa*βb]/[2.3*icorr*(βa+βb)]
    d) ΔE/Δi=[2.3*icorr*(βa*βb)]/[βa+βb]
    View Answer

    Answer: c
    Explanation: The slope of linear polarization curve is determined by using ΔE/Δi=[βa*βb]/[2.3*icorr*(βa+βb)] where βa , βb are Tafel slopes of anodic and cathodic reactions and icorr is the current density at the intersection point of anodic and cathodic reaction.

    14. Which of the following is depicted in the given figure?
    Linear polarization curve is around 10 millivolts active around corrosion potential
    a) Anodic polarization curve
    b) Linear-polarization curve
    c) Cathodic polarization curve
    d) Mixed potential curve
    View Answer

    Answer: b
    Explanation: Linear polarization curve is drawn in around 10 millivolts around noble and 10 millivolts active around corrosion potential. It is used to determine the corrosion rate in industries and laboratory techniques by using formula ΔE/Δi = [βa*βb] / [2.3*icorr*(βa+βb)].

    15. Which of the following industries uses Tafel extrapolation or linear polarization to measure low corrosion rates?
    a) Nuclear industries
    b) Pharmaceutical industries
    c) Food processing industries
    d) Nuclear, pharmaceutical and food processing industries
    View Answer

    Answer: d
    Explanation: Nuclear, pharmaceutical, and food processing industries are the industries that use Tafel extrapolation or linear polarization where measuring low corrosion rates is important. Traces of impurities or contamination in these industries could lead to catastrophic failure.

    Sanfoundry Global Education & Learning Series – Corrosion Engineering.

    To practice all areas of Corrosion Engineering for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

    advertisement
    advertisement
    Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

    Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
    Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
    Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

    Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.