Electrical Machines Questions and Answers – Excitation Systems for Synchronous Machines

«
»

This set of Electrical Machines online quiz focuses on “Excitation Systems for Synchronous Machines”.

1. A 3 phase synchronous machine is _________ excited machine.
a) doubly
b) single
c) two stage
d) feedback based
View Answer

Answer: a
Explanation: The 3 phase synchronous machine has two excitations. Ac excitation at armature while dc excitation at field winding.
advertisement

2. Field winding of a dc machine _________
a) always absorbs power
b) absorbs real power at lagging load
c) delivers power while behaving as generator
d) always delivers power
View Answer

Answer: a
Explanation: Field is always given supply from dc system so it always absorbs power as it is necessary to produce the flux.

3. In large synchronous machine, field winding is placed on ______ and ac supply on ______
a) rotor, stator
b) stator, rotor
c) armature, slots
d) pole shoes, stator
View Answer

Answer: a
Explanation: The field winding is placed on the stator as it will carry less current while the ac supply is fed at stator as it will have to carry large amount of current.
advertisement
advertisement

4. The pilot exciter in dc exciters is ________
a) dc shunt generator feeding field winding of mains
b) universal motor
c) stepper motor feeding the field winding of mains
d) any of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Pilot exciter is dc shunt generator which supplies the field of main winding.

5. What are the main problems faced by conventional DC exciters?
a) cooling and maintainance
b) wear and tear
c) additional parasitic losses
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The conventional dc exciters have all the above mentioned losses which make them out dated and least efficient.
advertisement

6. The static excitations mainly comprises of _______
a) brushless excitation system
b) thyrister based excitation system
c) synchronous motor excitation system
d) brushless and thyristor based excitation system
View Answer

Answer: b
Explanation: SCRs are used in the rectifier configuration as a static system for excitation for dc field winding.

7. The excitation system and speed of alternator has _______
a) linear response
b) exponential response
c) rectangular hyperbola response
d) circular response
View Answer

Answer: a
Explanation: As the excitation energy is directly taken from alternator terminals, excitation voltage is directly proportional to speed.
advertisement

8. The brushless excitation and conventional DC excitation systems are comparable but one significant change is _______
a) pilot exciter is brushless permanent magnet motor
b) three phase rectifier feeds directly to main exciter
c) a three phase rectifier is fed by main exciter
d) no direct rectification is provided to the pilot exciter
View Answer

Answer: a
Explanation: The brushless excitation involves a brushless permanent motor which acts as an auxiliary exciter.

9. The main exciter used in DC excitation is ________
a) field on stator
b) armature on stator
c) field on rotor
d) field on poles
View Answer

Answer: a
Explanation: The main exciter used in DC excitation is field on stator.
advertisement

10. If the DC excitation is suddenly dropped to 0, the three phase alternator _________
a) runs as motor
b) stops to zero speed in few seconds
c) continues to run as motor but at lower speed
d) no change in the operating conditions
View Answer

Answer: a
Explanation: When the dc excitation is disconnected from the supply, it will start acting as synchronous motor as the prime mover will still be mechanically coupled.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice all areas of Electrical Machines for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.